ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκθεση: O Μπαγκντάντι πέθανε, αλλά το ISIS «ζει»

11:39 - 05 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Έκθεση: O Μπαγκντάντι πέθανε, αλλά το ISIS «ζει»
Το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου μελέτησε τα δεδομένα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λειτουργία του Ισλαμικού Κράτους μετά τη δολοφονία του ηγέτη του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο θάνατος του Μπαγκντάντι την 27η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία δεν είχε σημαντική επίπτωση στην τζιχαντιστική οργάνωση, σημειώνει συγκεκριμένα στην έκθεσή του το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου, που αποτελεί έναν ανεξάρτητο οργανισμό αρμόδιο να διενεργεί εσωτερικές έρευνες στο πολυπλόκαμο σύστημα του υπουργείου Άμυνας.

Επικαλούμενο πληροφορίες από την αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA) και το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM), το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή σημειώνει ότι το ΙΚ «διατήρησε τη συνεχή του, με τη δομή διοίκησης και ελέγχου άθικτη, με μυστικά αστικά δίκτυα και παρουσία ανταρτών στις περισσότερες αγροτικές περιοχές της Συρίας».

«Τόσο η CENTCOM όσο και η DIA έχουν συμπεράνει ότι ο θάνατος του Μπαγκντάντι δεν οδήγησε σε άμεση υποβάθμιση των δυνατοτήτων του ΙΚ», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Η έκθεση επισημαίνει τέλος πως η στρατιωτική παρουσία σε Συρία και Ιράκ είναι σημαντική, ώστε να περιοριστεί η δράση του ISIS. «Χωρίς αμερικανική στρατιωτική παρουσία η αναγέννηση του ΙΚ είναι πιθανή», επιμένει η έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.