ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Βρετανία: Πρόστιμα κατά φαρμακευτικών για παρεμπόδιση ανάπτυξης γενοσήμων

11:46 - 05 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Μ. Βρετανία: Πρόστιμα κατά φαρμακευτικών για παρεμπόδιση ανάπτυξης γενοσήμων
Ευθύνες και πρόστιμα για την καθυστέρηση εισόδου γενόσημου φαρμάκου στη βρετανική αγορά καταλόγισε η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) της Βρετανίας στην Glaxo Smith Kline (GSK).

Πρόκειται για το φάρμακα παροξετίνη και η υπόθεση ξεκίνησε από την CMA το 2016. Η Αρχή επέβαλε πρόστιμα ύψους 45 εκατ. λιρών στις εμπλεκόμενες εταιρείες και η υπόθεση θα επιστρέψει τώρα στο Court of Appeal (CAT) για την έκδοση οριστικής απόφασης σχετικά με τις προσφυγές. Να σημειωθεί ότι όταν τελικά τα γενόσημα της παροξετίνης εισήχθηκαν στη βρετανική αγορά, η τιμή του φαρμάκου μειώθηκε κατά 70% μέσα σε 2 χρόνια, λόγω ανταγωνισμού.

«Αυτή η περίπτωση δείχνει τη συνεχή μας αποφασιστικότητα να αναλάβουμε δράση κατά της παράνομης συμπεριφοράς από εταιρείες φαρμάκων που αποσκοπούν στην καταστολή του ανταγωνισμού εις βάρος του NHS. Αυτή ήταν μια μακρά διαδικασία και προσβλέπουμε στην τελική κρίση της CAT», σχολίασε ο Andrea Coscelli, διευθύνων σύμβουλος της CMA.

Την περασμένη εβδομάδα, η CMA προώθησε μία παρόμοια υπόθεση για άλλες τρεις εταιρείες φαρμάκων (Aspen, Amilco και Tiofarma). Η Aspen και η Tiofarma ομολόγησαν ότι υπέγραψαν μια παράνομη συμφωνία που οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις τιμών για ένα βασικό φάρμακο. Η CMA έχει ανοίξει ανεξάρτητες έρευνες σε σχέση με άλλα 7 φαρμακευτικά σκευάσματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.