ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριστικό:Ο Πιτ Μπούτιτζετζ νικητής στη μάχη των Δημοκρατικών στην Άιοβα

09:36 - 07 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Οριστικό:Ο Πιτ Μπούτιτζετζ νικητής στη μάχη των Δημοκρατικών στην Άιοβα
Οριακή νίκη του Πιτ Μπούτιτζετζ στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα στην Άιοβα.

Τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, από την πολιτειακή επιτροπή του κόμματος, καθώς το αποτέλεσμα ήταν οριακό.

Οι Δημοκρατικοί δέχθηκαν μάλιστα και... καζούρα από τους πολιτικούς τους αντιπάλους για το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να βγάλουν έγκαιρα το αποτέλεσμα.

Έστω και καθυστερημένα, πάντως, το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε με τον Μπούτιτζετζ να καταγράφει μία σημαντική νίκη και να μπαίνει στο... κάδρο των υποψηφίων με σοβαρές πιθανότητες εκλογής. Μέχρι χθες, Μπάιντε και Σάντερς ήταν τα φαβορί, αλλά ο Μπούτιτζετζ μπήκε σφήνα.

Με το 100% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο 38χρονος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα συγκέντρωσε ποσοστό 26,2% στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών στην Αϊόβα. Δεύτερος ήρθε ο προοδευτικός γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, με 26,1%, ενώ τρίτη ήταν η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 18%. Μόλις τέταρτος ήρθε ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με 15,8%. Η γερουσιάστρια Έιμι Κλόμπουτσαρ τερμάτισε πέμπτη με 12,3%.

Η νίκη του Μπούτιτζετζ, που εάν κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα γινόταν ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος των ΗΠΑ, θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές ότι αλλάζει τη δυναμική σε αυτό το ακόμα πολύ πρώιμο στάδιο της κούρσας. Σίγουρα, πάντως, θέτει υπό αμφισβήτηση την καλή εικόνα του Μπάιντεν, που εμφανιζόταν ως φαβορί στις δημοσκοπήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.