ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο αγόρασε ο Ερντογάν

16:38 - 09 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο αγόρασε ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου, μέσω της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων (TPAO). Το γεωτρύπανο κατασκευάστηκε το 2012 και μέχρι το 2015 το χρησιμοποιούσε η βραζιλιανή εταιρεία Petrobras.

Πρόκειται για το γεωτρύπανο Sertao, το οποίο πέρασε στην Τουρκία μέσω δημοπρασίας για 37,5 εκατομμύρια δολάρια. Η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάται στα περίπου 600 εκατ. δολάρια και τον τελευταίο χρόνο μόλις στα 120 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τουρκικό Περιοδικό Ναυτιλίας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αγοράς. Το Sertao βρισκόταν στο λιμάνι Port Talbot της Βρετανίας για δύο χρόνια, θα μετονομαστεί από την TPAO και θα μετασκευασθεί στα χρώματα του τουρκικού ερευνητικού στόλου.

Το γεωτρύπανο κατασκευάστηκε από την Samsung το 2012 στη Νότιο Κορέα και μέχρι το 2015 το χρησιμοποιούσε η βραζιλιανή εταιρεία Petrobras. Έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την εργασία του κάτω από πολύ μεγάλη πίεση και υψηλή θερμοκρασία. Μπορεί να φτάσει σε βάθος 11 χιλιάδων 400 μέτρων και να διεξάγει γεώτρηση 3 χιλιάδων μέτρων.

Το υπό σημαία Νησιών Μάρσαλ γεωτρύπανο Sertao έχει μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και το μέρος του πλοίου που είναι κάτω από το νερό είναι 12 μέτρα. Το νέο γεωτρύπανο είναι μεγαλύτερο από τα «Φατίχ» και «Γιαβούζ», τα οποία ήδη πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης:

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει παράνομα νησιά

Τελευταία τροποποίηση στις 23:15 - 09 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.