ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Iρλανδία: Πρωταγωνιστής των εκλογών το Sinn Fein

10:56 - 10 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Iρλανδία: Πρωταγωνιστής των εκλογών το Sinn Fein
Για «σεισμικές, ιστορικές» εκλογές έκανε λόγο η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, αρχηγός του Sinn Fein, κόμμα που αποτέλεσε έναν από τους μεγάλους, πλην απροσδόκητους νικητές των χθεσινών εκλογών στην Ιρλανδία.

Κανείς δεν είχε προβλέψει την «ετυμηγορία» της κάλπης και την άνοδο του Sinn Fein, καθώς για πολλούς το συγκεκριμένο κόμμα ήταν μεγάλο «outsider» εξαιτίας των δεσμών με τον IRA και τις αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις. Παρότι το Sinn Fein υπερίσχυσε έναντι των παραδοσιακών κομμάτων της κυβέρνησης, Fine Gael και Fianna Fail, αναμένεται να λάβει τη δεύτερη θέση στην εξασφάλιση εδρών στο κοινοβούλιο. Η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται αργά εντός της ημέρας.

«Οι εκλογές αποδείχθηκαν "σεισμικές" ιστορικές», δήλωσε η 50χρονη ΜακΝτόναλντ, σε συνέντευξή της στο RTE. «Το δικομματικό σύστημα πέρασε τις καλένδες της ιστορίας. Και είναι σαφές ότι οι πολίτες θέλουν αλλαγή», πρόσθεσε.

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα της εβδομάδας, με την προσοχή να στρέφεται στο ρόλο του Sinn Fein. Εώς τώρα, τα άλλα δύο κόμματα είχαν αποκλείσει το Sinn Fein, με το επιχείρημα ότι ο συνδυασμός εθνικισμού και λαϊκισμού το καθιστά ασταθές. Τα δεδομένα όμως φαίνεται πως αλλάζουν με τον Μάικλ Μάρτιν να αποδέχεται την «υποχρέωση» να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το Fianna Fail αναμένεται να εξασφαλίσει 45 έδρες, το Sinn Fein 37 και το Fine Gael του πρωθυπουργού, Λέο Βαραντκάρ 36 έδρες. Και τα τρία υπολείπονται των 80 εδρών που χρειάζεται για αυτοδυναμία. 

Το Sinn Fein, που το 2016 είχε κερδίσει μόλις 23 έδρες, είχε κατεβάσει μόνο 42 υποψηφίους στις εκλογές.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:13 - 10 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.