ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκαλεί αντιδράσεις ο προϋπολογισμός του Τραμπ- Τα βασικά του σημεία

12:19 - 10 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Προκαλεί αντιδράσεις ο προϋπολογισμός του Τραμπ- Τα βασικά του σημεία
Αντιδράσεις προκαλεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον ίδιο, πάντως, να πιστεύει πως θα αποτελέσει εισιτήριο για την επανεκλογή τους στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 4,8 τρισ. δολαρίων, με τους επικριτές του να θεωρούν πως είναι σε βάρος των κατώτερα κοινωνικά στρωμάτων, καθώς περιλαμβάνει περικοπές σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και την ίδια ώρα αυξάνει τα κονδύλια για την άμυνα και τη στήριξη των βετεράνων. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 0,3% στα 740,5 δισ. δολάρια για το δημοσιονομικό έτος 2021, το οποίο αρχίζει την 1η Οκτωβρίου. Οι μη αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 5% στα 590 δισ. δολάρια, χαμηλότερα δηλαδή από τα επίπεδα στα οποία είχε συμφωνήσει με το Κογκρέσο ο πρόεδρος το περασμένο καλοκαίρι για τον διετή προϋπολογισμό. 

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και αύξηση των κονδυλίων για τη NASA κατά 12% στο πλαίσιο του διακηρυγμένου στόχου του προεδρου να επαναφέρει τους αστροναύτες στη σελήνη έως το 2024. Από την άλλη βαθύ μαχαίρι 26% θα μπει στις δαπάνες της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). 

Η πρόταση του Τραμπ θα αντανακαλά ουσιαστικά τα θέματα τα οποία θα θελήσει να σηκώσει ψηλά στην ατζέντα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Σε μία πρώτη αντίδραση ο βουλευτής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, Τζον Γιάρμουθ, έκανε λόγο για «καταστροφικό και παράλογο» σχέδιο. Πρόσθεσε δε πως «βάζει στο στόχαστρο προγράμματα που βοηθούν τους Αμερικανούς να τα βγάλουν πέρα, ενώ επεκτείνει τις φοροελαφρύνσεις για εκατομμυριούχους και πλούσιες επιχειρήσεις». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.