ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύσκολη η μετά-Μέρκελ εποχή- Σε πολιτική κρίση η Γερμανία

11:33 - 11 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Δύσκολη η μετά-Μέρκελ εποχή- Σε πολιτική κρίση η Γερμανία
Πολιτική κρίση, η οποία ενδεχομένως να λάβει μεγάλες διαστάσεις ξέσπασε στη Γερμανία, με την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να παραιτείται από την ηγεσία του CDU, που αναζητεί το διάδοχό της. Ωστόσο, οι εσωκομματικές μουρμούρες είναι έντονες, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμη και για πτώση της κυβέρνησης Μέρκελ και πρόωρες εκλογές.

Το… χαρτί της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU κάηκε νωρίς. Δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, οδηγήθηκε σε παραίτηση και δρομολογεί εξελίξεις.

Αναλυτές στη Γερμανία θεωρούν ότι η Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν κατάφερε ποτέ να έχει τον έλεγχο στο CDU και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές στη Θουριγγία. Εκεί, ο υποψήφιος του CDU χρίστηκε πρωθυπουργός με τις… ευλογίες του ακροδεξιού AfD, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και τελικά την παραίτηση του Τόμας Κέμεριχ.

Παραίτηση της Άνεγκρετ

Λίγα 24ωρα αργότερα η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ έριξε τη «βόμβα» ότι δεν θα είναι υποψήφια για την Καγκελαρία στις εκλογές του 2021 και παράλληλα της παραίτησής της από την ηγεσία του CDU.

Άλλωστε, όπως η ίδια είπε, ο υποψήφιος του κόμματος θα πρέπει να είναι και ο Πρόεδρός του. Έτσι, ανοίγει άμεσα η διαδικασία διαδοχής της Κραμπ-Καρενμπάουερ, με το κριτήριο φυσικά πως όποιος την διαδεχθεί, θα είναι ικανός να διεκδικήσει και στις εκλογές την Καγκελαρία με αξιώσεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ… αποσύρεται και το CDU είναι ξεκάθαρο πως δυσκολεύεται πολύ να κάνει το επόμενο βήμα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εξαρχής δεν ήθελε την Καρενμπάουερ εκφράζει την ανησυχία του για το κόμμα.

«Ο επόμενος υποψήφιος Καγκελάριος δεν θα γίνει Καγκελάριος, αν συνεχίσουμε έτσι», προειδοποίησε ο Σόιμπλε, ο οποίος ασφαλώς και θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου.

Οι δελφίνοι

Μέχρι στιγμής, ως πιθανότεροι υποψήφιοι για τα δύο αξιώματα θεωρούνται από τα γερμανικά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ο Φρίντριχ Μέρτς, αντίπαλος της κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ για την προεδρία του κόμματος στο τελευταίο κομματικό συνέδριο.

Ο τελευταίος έχει συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και θεωρείται στενός πολιτικός φίλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σενάρια εκλογών

Επακόλουθο των παραπάνω εξελίξεων είναι να έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα στη Γερμανία το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ακόμη και διάλυση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Ο Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για παράδειγμα, έκανε λόγο για κυβέρνηση «η οποία παραλύει για δεύτερη φορά σε λίγο χρόνο» και πρόσθεσε:

«Υποψιάζομαι ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη, διότι θα γίνουν εκλογές».

Ζήτημα σταθερότητας του κυβερνητικού συνασπισμού μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης της αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να παραιτηθεί, θέτουν και οι ανεβασμένοι στις δημοσκοπήσεις Πράσινοι, απαιτώντας άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

Η Μέρκελ, απλώς αρκέστηκε να εκφράσει τη «λύπη» της για την απόφαση της 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αν και φημολογείται πως μέσα στο κόμμα της μόνο που δεν άνοιξαν σαμπάνιες… Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι υποχρεωμένη, πάντως, να αναλάβει πρωτοβουλίες και μένει να δούμε αν το CDU ξεπεράσει ομαλά τη νέα πολιτική κρίση ή αν θα δρομολογηθούν ακόμη πιο ραγδαίες εξελίξεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.