ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσεχία: Έχει ακόμη δρόμο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

13:16 - 11 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Τσεχία: Έχει ακόμη δρόμο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
Η Τσεχική Δημοκρατία έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, αλλά χρειάζονται βελτιώσεις μέσω νομοθετικών, πολιτικών και πρακτικών μέτρων, ιδίως όσον αφορά τον εντοπισμό, την προστασία και την αποζημίωση των θυμάτων, καθώς και την αποτελεσματικότητα των ερευνών και των διώξεων των διακινητών, επισημαίνει, σε έκθεση της που δημοσιεύεται σήμερα, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (GRETA).

Η έκθεση, η οποία αξιολογεί την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, την οποία επικύρωσε η Τσεχική Δημοκρατία το 2017, χαιρετίζει τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας και εθνικών στρατηγικών , τη δημιουργία συντονιστικών και εξειδικευμένων δομών, την κατάρτιση των σχετικών επαγγελματιών και την ισχυρή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.

H GRETA, ωστόσο, καλεί τις τσεχικές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο εντοπισμός των θυμάτων και η παροχή βοήθειας σε αυτά δεν συνδέονται με την κίνηση ποινικής διαδικασίας. Καλεί επίσης να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προληπτική αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας, καθώς και των θυμάτων μεταξύ των αιτούντων άσυλο και των ατόμων που βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση.

 Επιπλέον, η GRETA καλεί τις τσεχικές αρχές να εγκρίνουν μέτρα για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής πρόσβασης στην αποζημίωση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Η GRETA τονίζει επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί η συμμόρφωση, με την πρόβλεψη της μη τιμωρίας των θυμάτων εμπορίας για τη συμμετοχή τους σε παράνομες δραστηριότητες, όταν αναγκάστηκαν να το πράξουν.

Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι αρχές πρέπει να συνεχίσουν να ασχολούνται ιδιαίτερα με την εμπορία ανθρώπων μεταξύ προσώπων και ομάδων ευάλωτων ιδίως της κοινότητας των Ρομά και των διακινούμενων εργαζομένων, και να υιοθετήσουν μέτρα για την αποθάρρυνση της ζήτησης για τις υπηρεσίες των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων .

Τέλος, η GRETA υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των ερευνών και των διώξεων με σκοπό την εξασφάλιση αναλογικών και αποτρεπτικών ποινών για εγκλήματα διακίνησης ανθρώπων, όσον αφορά την εμπορία εργατικών εκμεταλλεύσεων, όπου υπήρξαν λίγες καταδικαστικές αποφάσεις.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 11 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.