ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Ετοιμάζει σχέδιο απαγόρευσης εμπορίας «υλικών» για βασανιστήρια!

14:32 - 13 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Ετοιμάζει σχέδιο απαγόρευσης εμπορίας «υλικών» για βασανιστήρια!
Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έδωσε το «πράσινο φως« για την προετοιμασία μιας σύστασης, σχετικά με το εμπόριο «αγαθών» που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης και για την εκτέλεση της θανατικής ποινής.

Η Επιτροπή Υπουργών βασίσθηκε σε μια μελέτη σκοπιμότητας, που εκπόνησε η Διευθύνουσα Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CDDH), στην οποία υπογραμμίζεται ότι η τρέχουσα κατάσταση αυτού του είδους των συναλλαγών και οι υφιστάμενες εθνικές και διεθνείς νομικές αντιδράσεις.

Στην μελέτη υπάρχει λεπτομερής κατάλογος για τα όπλα που έχουν σχεδιαστεί ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για βασανιστήρια και κακομεταχείριση ατόμων, όπως για παράδειγμα φορητές συσκευές ηλεκτρικού σοκ, μηχανικά συστήματα συγκράτησης ή όπλα κινητικής πρόσκρουσης, αλλά και κακή χρήση φαρμακευτικών χημικών ουσιών για θανατηφόρες εκτελέσεις.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς κανονισμοί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα για την πρόληψη των βασανιστηρίων, της κακομεταχείρισης και της θανατικής ποινής. Το CDDH θα πρέπει να ολοκληρώσει το σχέδιο σύστασης έως τον Ιούνιο του 2020.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.