ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας

16:52 - 13 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Ποιος είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας
Ο Ρίσι Σουνάκ είναι ο «εκλεκτός» του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον για το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Σατζίντ Τζάβιντ.

Ο Σουνάκ, 39 ετών, ήταν επικεφαλής γραμματέας στο συγκεκριμένο υπουργείο. Η παραίτηση Τζάβιντ «τίναξε στον αέρα» τον προσεκτικά σχεδιασμένο ανασχηματισμό του Μπόρις Τζόνσον και δημιούργησε ερωτήματα για την ηγετική του ομάδα.

Η ομάδα του Τζόνσον ήθελε να διατηρήσει στη θέση τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της Βρετανίας, αλλά η παραίτηση του Τζάβιντ, με αφορμή τη διαφωνία αναφορικά με τους συμβούλους του, όπως ανέφερε πολιτικός συντάκτης, ανέτρεψε τα σχέδια του πρωθυπουργού.

«Απέρριψε τη θέση του υπουργού Οικονομικών», ανέφερε πηγή κοντά στο Τζάβιντ σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror. «Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έπρεπε να αποπέμψει όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να δημιουργηθεί μία ομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα αποδεχόταν αυτούς τους όρους».

Ο Τζόνσον ήθελε να ηγηθεί ενός ανασχηματισμού που θα αποτύπωνε την εξουσία του σε μια κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει το όραμά του για τη Βρετανία μετά το Brexit και θα αποκαταστήσει τις διαφορές εντός του Συντηρητικού κόμματος και αλλά και στην ίδια τη χώρα.

Ωστόσο η πρώτη αποπομπή, αυτή του υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζούλιαν Σμιθ που μόλις πριν από ένα μήνα βοήθησε να αποκατασταθεί η εκτελεστική εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία, προκάλεσε κριτική από πολιτικούς βόρεια και νότια των συνόρων με την Ιρλανδία.

Ο Τζον ΜακΝτόνελ, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος για θέματα Οικονομίας, χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «χάος».

«Είναι ιστορικό ρεκόρ. Μια κυβέρνηση σε χάος μέσα σε μερικές εβδομάδες από τις εκλογές», έγραψε στο Twitter. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο (ειδικός σύμβουλος του Τζόνσον) Ντόμινικ Κάμινγκς κέρδισε τη μάχη για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών και τοποθέτησε το ανδρείκελό του στη θέση του υπουργού».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:01 - 13 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.