ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Το CDU «χάνει» 2,5 εκατ. ψηφοφόρους χωρίς την Μέρκελ

22:27 - 13 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Γερμανία: Το CDU «χάνει» 2,5 εκατ. ψηφοφόρους χωρίς την Μέρκελ
Το 23% των ψηφοφόρων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), δηλαδή ο ένας στους τέσσερις, δεν θα το ψήφιζε, εάν δεν ηγείτο του κόμματος η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διεξήγαγε το Ινστiτούτο Forsa για λογαριασμό της Handelsblatt.

Αυτό σημαίνει ότι το CDU θα έχανε 2,4 εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Eπίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναμένει ότι η πολιτική κατάσταση θα χειροτερέψει χωρίς την καγκελάριο Μέρκελ.

Βελτίωση, ιδίως στους τομείς της περιβαλλοντικής, της εξωτερικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής αναμένει μόνο το 24% του συνόλου των Γερμανών πολιτών στη μετά-Μέρκελ εποχή υπό έναν νέο ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU). Αυτήν την απαισιόδοξη εκτίμηση συμμερίζεται και το 46% των ψηφοφόρων του CDU.

Σαφής είναι η γνώμη των Γερμανών πολιτών σε ό,τι αφορά την συνεργασία με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): Πάνω από τα τρία τέταρτα (77%) όλων των ερωτηθέντων επιθυμούν τον αποκλεισμό της από οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση συνεργασία με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU). Οι ψηφοφόροι του CDU μάλιστα την απορρίπτουν σε ποσοστό 82%.

Κατά της συνεργασίας του CDU με το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται μόνο το 28% όλων των ερωτηθέντων, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (66%) θεωρούν ότι θα έπρεπε να γίνουν εξαιρέσεις και να υπάρξει συνεργασία ιδίως στα ανατολικογερμανικά κρατίδια. Υπέρ της περιστασιακής συνεργασίας με την Αριστερά τάσσεται και το 53% των ψηφοφόρων του CDU.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.