ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική– Πάνω από 20 βαθμοί Κελσίου

15:15 - 14 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική– Πάνω από 20 βαθμοί Κελσίου
Στην Ανταρκτική καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών Κελσίου, προξενώντας φόβους για την κλιματική αστάθεια στον μεγαλύτερο ταμιευτήρα πάγου της υφηλίου.

Είχε προηγηθεί καταγραφή θερμοκρασίας άνω των 18 βαθμών Κελσίου από αργεντίνικο ερευνητικό σταθμό στην Εσπεράνζα. Στις 6 Φεβρουαρία είχε συγκεκριμένα μετρήσει 18.3°C, καταγραφή η οποία ήταν η υψηλότερη στην ηπειρωτική χερσόνησο της Ανταρκτικής.

Το ρεκόρ, όμως, έσπασε και μάλιστα πολύ σύντομα: Στις 9 Φεβρουαρίου βραζιλιάνοι επιστήμονες κατέγραψαν θερμοκρασία 20.75°C στο νησί Σέιμουρ, ένας ολόκληρος βαθμός υψηλότερα από την προηγούμενη υψηλότερη καταγραφή των 19.8°C που είχε γίνει στο νησί Σίνιι τον Γενάρη του 1982.

Αυτές οι καταγραφές ρεκόρ θα χρειαστεί να επιβεβαιωθούν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, αλλά εμφανίζονται συνεπείς με μια ευρύτερη τάση στην χερσόνησο και τα κοντινά νησιά, όπου η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά τρεις βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή και έπειτα, κάτι που αποτελεί τον πιο γρήγορο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες, που συλλέγουν τα δεδομένα από απομακρυσμένους σταθμούς κάθε τρεις μέρες, περιγράφουν το γεγονός ως “απίστευτο και αφύσικο”.

antarctica

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.