ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Πάνω από 1.600 οι νεκροί από το νέο κοροναϊό

10:23 - 16 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Κίνα: Πάνω από 1.600 οι νεκροί από το νέο κοροναϊό
Ο αριθμός των νεκρών, που έχει προκαλέσει στην ηπειρωτική Κίνα ο νέος κοροναϊός, πλησιάζει τους 1.700, ενώ το Σάββατο καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του κοροναϊού επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα με νέο απολογισμό που δημοσιοποίησαν την Κυριακή οι κινεζικές αρχές, η επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.665 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα - πλην του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Η πλειονότητα των θυμάτων ζούσαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης.

Ο COVID-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα αυτής της επαρχίας, την Βουχάν. Μόνο τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί εκτός Κίνας σε διεθνές επίπεδο: ένας στην ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ και από ένας σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Γαλλία.

Πρώτος θάνατος στη Γηραιά Ήπειρο

Η Γαλλίδα υπουργός Υγείας, Ανιές Μπουζίν, ανακοίνωσε το Σάββατο τον θάνατο ενός Κινέζου τουρίστα, ο οποίος κατέληξε το βράδυ της Παρασκευής. Νοσηλευόταν στη Γαλλία από τα τέλη Ιανουαρίου. Ο θάνατος είναι «ο πρώτος εκτός της Ασίας, ο πρώτος στην Ευρώπη», διευκρίνισε η υπουργός.

Οι αρχές της Κίνας κατέγραψαν 2.009 νέα κρούσματα της επιδημίας χθες Σάββατο, τα 1.843 στη Χουμπέι, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί φθάνει τους 68.500. Ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε για τρίτη συναπτή ημέρα.

Πιθανότητα να μολυνθεί έως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση μιας παγκόσμιας πανδημίας του κοροναϊού, έκρουσε ο καθηγητής της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Marc Lipsitch.

Μιλώντας στην Wall Street Journal, ανέφερε ότι «είναι αρκετά πιθανό να δούμε μια παγκόσμια πανδημία» και συμπλήρωσε ότι «αν τελικώς συμβεί η πανδημία το 40% με 70% του παγκόσμιου πληθυσμού πιθανώς να μολυνθεί εντός του έτους». Πρόσθεσε ότι «όσο για το ποσοστό αυτών που θα παρουσιάσουν συμπτώματα, δεν μπορώ να δώσω έναν καλό αριθμό».

Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο Steven Riley, καθηγητής στο Imperial College: «Αυτή την ώρα ο κοροναϊός αποτελεί μεγαλύτερη ανησυχία απ΄ ότι ο SARS». Και ο λόγος εναπόκειται στο γεγονός- σύμφωνα με τον καθηγητή- ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο αυτών που είχαν νοσήσει από τον SARS.

Σύμφωνα με την WSJ, ο παράγοντας που δυσχεραίνει τον περιορισμό του κοροναϊού Covid-19 είναι η ταχύτητα και η ευκολία που ο σύγχρονος κόσμος μπορεί να ταξιδεύει, αυξάνοντας τις πιθανότητες διάδοσης του ιού ευρύτερα από οποιαδήποτε άλλη μολυσματική ασθένεια στην ιστορία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:36 - 16 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.