ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινεζική αγορά κρέατος: Στα ύψη το χοιρινό-Πτώση για τα πουλερικά

14:51 - 18 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Κινεζική αγορά κρέατος: Στα ύψη το χοιρινό-Πτώση για τα πουλερικά
Με δύο ταχύτητες κινείται η αγορά κρέατος στην Κίνα, καθώς η έξαρση του κοροναϊού στη χώρα έχει οδηγήσει τις τιμές του χοιρινού σε υψηλά επίπεδα, ενώ αντίθετα οι τιμές των πουλερικών οδηγούνται σε ελεύθερη πτώση λόγω αυξημένης προσφοράς.

Ειδικότερα, οι τιμές του χοιρινού κρέατος στην Κίνα βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά του 2019. Η μέση τιμή του χοιρινού έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα τα 51,21 γιούαν το κιλό, υψηλότερα από τα 48 γιούαν πριν από τις εορτές του νέου έτους. Τα συγκεκριμένα επίπεδα έρχονται σε αντίθεση με την πτώση των τιμών χοιρινού, που συνηθίζεται μετά την υψηλή ζήτηση της εορταστικής περιόδου.

Προβλέπεται αύξηση στις εισαγωγές χοιρινού

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η κινεζική παραγωγή χοιρινού θα μειωθεί φέτος περισσότερο από 1/3 και αναμένεται να φτάσει τους 36 εκατ. τόνους. Άρα, όπως επισημαίνει το αμερικανικό υπουργείο, η Κίνα θα γίνει περισσότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές κρέατος. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει αύξηση κατά 42% στις εισαγωγές χοιρινού στη διάρκεια του 2020, φτάνοντας έτσι τους 3,7 εκατ. τόνους.

Παράλληλα, λόγω του κοροναϊού, δεν υπάρχει σήμερα διαθέσιμο χοιρινό στην αγορά, καθώς οι διάφοροι περιορισμοί, που υφίστανται στις μετακινήσεις, εμποδίζουν τη διάθεση κρέατος προς τους καταναλωτές, διότι δε λειτουργούν τα περισσότερα σφαγεία στην Κίνα.

Τι συμβαίνει με τις τιμές των πουλερικών

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των πουλερικών έχουν καταγράψει ισχυρή πτώση από τις αρχές του 2020. Στην προκειμένη περίπτωση, κύρια αιτία της πτώσης αποτελεί η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μείωση της ζήτησης πουλερικών από τα εστιατόρια της Κίνας από το Δεκέμβριο του 2019.

Η πτώση των τιμών στα πουλερικά ήρθε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις πιέσεις προς τους παραγωγούς πουλερικών, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη αντιμέτωποι με αρνητικά περιθώρια κέρδους, δημιουργώντας παράλληλα στην αγορά μεγαλύτερη προσφορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.