ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστασιάδης: Oι εταιρείες θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην ΑΟΖ

15:49 - 18 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Αναστασιάδης: Oι εταιρείες θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην ΑΟΖ
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για να πιέσει για μεγαλύτερη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι περισσότερες χώρες δεν έχουν αντιδράσει, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Nίκος Αναστασιάδης , μιλώντας στο Bloomberg.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμα πως η Τουρκία αισθάνεται ανεμπόδιστη λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη χώρα στη δυτική συμμαχία.

 «Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί συνεπώς να αισθάνεται ότι έχει ελευθερία κινήσεων. Η διεθνής κοινότητα δεν ενήργησε για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και την ΑΟΖ της Κύπρου ή το σχέδιό της να ανοίξει την περιτειχισμένη πόλη της Αμμοχώστου στον τουρκικό ελεγχόμενο βορρά της Κύπρου», ανέφερε ο Αναστασιάδης.

 Δεν υπάρχει, σημείωσε, αποφασιστικότητα από τις χώρες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης, προσθέτοντας  ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε ενεργό ρόλο στην περιοχή.

«Η ισχυρή γαλλική παρουσία φέρνει ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο Αναστασιάδης τονίζοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τη Λιβύη είναι μια πρόκληση,

Η Κύπρος, εξήγησε,  θα προχωρήσει με το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκος και οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί θα δράσουν για την προστασία των συμφερόντων τους εξασφαλίζοντας ότι το προγραμμα θα προχωρήσει.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, η επανένωση του νησιού θα εξασφαλίσει τη μελλοντική ειρήνη και θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η επανένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εποικοδομητικής δέσμευσης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος εξέφρασε και τις ανησυχίες της Κύπρου για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ σε σχέση με τα κονδύλια για τη διαχείριση κυρίως του μεταναστευτικού.

 «Η Κύπρος θα σημειώσει σημαντική μείωση στα ταμεία συνοχής της ΕΕ και τα κεφάλαια ασύλου, μετανάστευσης και ένταξη. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν κάποιες διορθώσεις», τόνισε. Όσον αφορά το Brexit, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για εύκολη μετάβαση στις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.