ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί: «Όχι» σε τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ

14:55 - 19 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Το Κρεμλίνο προειδοποιεί: «Όχι» σε τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ
Αυστηρή προειδοποίηση κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έστειλε σήμερα το Κρεμλίνο στην Τουρκία, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ότι «είναι θέμα χρόνου μια τουρκική επιχείρηση στην περιοχή».

«Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Δημοκρατίας και των ενόπλων δυνάμεων της Συριακής Δημοκρατίας η οποία θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι «η Μόσχα και η Άγκυρα παραμένουν σε επαφή», προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ.

«Ήμασταν ικανοποιημένοι από τις συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο στο Σότσι (…) και σταματήσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι αφού αντάρτες και τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από την Ιντλίμπ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τονίζοντας ότι «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τακτικές επαφές με τους ομολόγους μας στην Τουρκία προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στην Ιντλίμπ».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τηλεφωνική επικοινωνία (μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ερντογάν). Ωστόσο οι πρόεδροι έχουν στενή επαφή και, αν χρειαστεί, μια τηλεφωνική επικοινωνία μπορεί να συμφωνηθεί κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε διάρκεια ομιλίας του ότι είναι «θέμα χρόνου» μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιντλίμπ καθώς οι συζητήσεις με τη Ρωσία δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν το 2018 να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και να εγκαταστήσουν σημεία παρατήρησης στην επαρχία αυτή της Συρίας. Ωστόσο, η συμφωνία έχει αποβεί, μέχρι τώρα, άγονη με τις δύο πλευρές να εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες για παραβίαση των όρων της συμφωνίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκαν στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, για να συζητήσουν το θέμα, όμως, δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.