ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επί τάπητος ο προϋπολογισμός της ΕΕ- Τα μεγάλα «αγκάθια»

08:59 - 20 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Επί τάπητος ο προϋπολογισμός της ΕΕ- Τα μεγάλα «αγκάθια»
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Τίθεται επί τάπητος δηλαδή ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετά-Brexit εποχή, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως δεν υπάρχει σχεδόν καμία περίπτωση συμφωνίας. Ας δούμε το γιατί.

Οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες, σκιαγραφούν τόσο το χάσμα μεταξύ της Κομισιόν και των μέλων του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ δεδομένες είναι και οι διαφορετικές οπτικές γωνίες μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών- μελών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι έχει ήδη μιλήσει για... χάσμα 230 δισ. ευρώ που διαπιστώνεται με βάση την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Είμαστε ακόμα μακριά από μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε ο Σασόλι.

«Είναι ώρα να αποφασίσουμε τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ», τόνισε από τη μεριά του ο κ. Μισέλ, ένα 24ωρο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπογράμμισε ακόμα πως «το να περιμένουμε κι άλλο δεν θα κάνει τα πράγματα ευκολότερα».

Πάντως, οι δυσκολίες και τα αγκάθια για συμφωνία είναι συγκεκριμένα. Το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 60 δισ. ευρώ ετησίως και επηρεάζει ιδιαίτερα τις χώρες που δίνουν τις μεγαλύτερες εισφορές.

Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία που έχουν τη μεγαλύτερη καθαρή εισφορά στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε.. Η πρόταση Μισέλ ωστόσο προβλέπει 1,074% και το ευρωκοινοβούλιο ζητά 1,3%.

Επίσης, τα κράτη μέλη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης δεν συμφωνούν καθόλου από τη μείωση των πόρων των ταμείων συνοχής κατά σχεδόν 15% σε σχέση με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει σημαντική μείωση των δαπανών τόσο στη γεωργία όσο και στην πολιτική συνοχής σε σχέση με το σημερινό ΠΔΠ της περιόδου 2014-2020. Για τη γεωργία προβλέπονται 329 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις εκ των οποίων 256 δισ. ευρώ αφορούν εισοδηματικές ενισχύσεις στους αγρότες και 72 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου. Σε σχέση με το σημερινό ΠΔΠ πρόκειται για μια μείωση των πόρων κατά περίπου 80 δισ. ευρώ. Συνεπώς, θα υπάρξουν περικοπές για όλες τις χώρες.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Τα παραπάνω ασφαλώς απασχολούν έντονα και την Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ταξιδεύει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένο πλάνο και προτάσεις, τις οποίες παρουσίασε και πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τέσσερις προκλήσεις που αφορούν:

-την Πολιτική Συνοχή,

-την Κοινή Αγροτική Πολιτική,

-τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση,

-την κλιματική αλλαγή.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί «προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027». Γενικά, πάντως, στην ΕΕ θεωρούν πως χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Ουγγαρία επωφελούνται τα μέγιστα από τα διαρθρωτικά ταμεία και τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Αναμένονται συνεπώς με ενδιαφέρον οι θέσεις που θα εκφράσει ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, που πάντως, δύσκολα θα βγάλει «λευκό καπνό». Αναλυτές εκτιμούν πως πριν από τον Μάιο δύσκολα θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.