ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΔΑΔ: Τσουχτερή καταδίκη της Ελλάδας για απαλλοτρίωση που... δεν έγινε!

14:02 - 20 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
ΕΔΑΔ: Τσουχτερή καταδίκη της Ελλάδας για απαλλοτρίωση που... δεν έγινε!
Με σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, εκδικάζοντας, μετά από έξι χρόνια την προσφυγή Vlastaris κατά Ελλάδας (αρ. 43543/14), καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας και την υποχρέωσε να καταβάλλει στον προσφεύγοντα, 620.020,30 ευρώ για χρηματική ζημία και 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Μέσα από το «ιστορικό» αυτής της υπόθεσης- όπως αυτό περιγράφεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ- αναδεικνύεται όλο το αλαλούμ της ελληνικής νομοθεσίας και συμπεριφοράς των υπευθύνων, στα θέματα απαλλοτριώσεων περιουσιών και καταβολής των νόμιμων αποζημιώσεων.

Ο προσφεύγων, Νικόλαος Βλαστάρης, Έλληνας υπήκοος που γεννήθηκε το 1939 και ζει στην Αθήνα, διέθετε οικόπεδο 1.154 τ.μ., μέσα στο οποίο βρίσκονταν ένα παλιό οικογενειακό σπίτι, ένας κήπος και επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που ανήκαν στην δικαιοδοσία του Δήμου Αιγάλεω.

Τον Μάϊο του 1992, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αιγάλεω, αποφάσισε ν’ απαλλοτριώσει την ιδιοκτησία του Βλαστάρη, για να δημιουργήσει χώρους πρασίνου και δημοσίευσε, μάλιστα, την απόφαση του στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στις 6  Ιουνίου 1995, το αρμόδιο όργανο της Αθήνας που είναι υπεύθυνο για την ρύθμιση σχετικών διαδικασιών, εντόπισε 14 ιδιοκτήτες παρακείμενων ακινήτων και αποφάσισε ότι,  εκτός από τον δήμο, αυτοί θα έπρεπε να πληρώσουν αποζημίωση και στον αιτούντα.

Στις 30 Απριλίου 2010, το Εφετείο Αθηνών καθόρισε το τελικό ποσό της αποζημιώσεως, που έπρεπε να λάβει ο προσφεύγων, στο 1.264.327,48 ευρώ, από τα οποία τα 799.200 ευρώ έπρεπε να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες των γειτονικών οικοπέδων και 465.127,48 ευρώ στον Δήμο Αιγάλεω.

Ωστόσο, η αποζημίωση δεν καταβλήθηκε εντός της δεκαοκτάμηνης περιόδου που προέβλεπε ο νόμος, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι επρόκειτο για απαλλοτρίωση που αυτόματα …κατέπεσε!

Στις 24 Φεβρουαρίου 2012 ο Βλαστάρης ζήτησε από τον Δήμο να προβεί στην απαλλοτρίωση, έτσι ώστε να μπορέσει  να λάβει τα ποσά αποζημίωσης που καθορίσθηκαν από το Εφετείο.

Το αίτημά του απορρίφθηκε!

Καταφεύγοντας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο προσφεύγων ισχυρίσθηκε ότι, παρά τα όσα προβλέπονται στην Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προστασία της περιουσίας, δεν έλαβε αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της γης του, παρά το γεγονός ότι το ποσό που έπρεπε να παραλάβει είχε προσδιοριστεί από το Εφετείο Αθηνών.

Σήμερα το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι η Ελλάδα, θα πρέπει να προχωρήσει στην αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων του Βλαστάρη και εναλλακτικά θα πρέπει να του καταβάλλει 620.020,30 ευρώ για χρηματική ζημία και 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 14:38 - 20 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.