ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ναυάγησε» η Σύνοδος για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

21:25 - 21 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
«Ναυάγησε» η Σύνοδος για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Χωρίς «λευκό καπνό», όπως αναμένονταν, ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27, καθώς οι διαφορές ήταν αγεφύρωτες.

Παρά τον μαραθώνιο συναντήσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη το βράδυ, το χάσμα ανάμεσα στα διαφορετικά μέτωπα παρέμεινε μεγάλο με αποτέλεσμα να κηρυχθεί η άκαρπη, αλλά αναμενόμενη, λήξη της Συνόδου. Παράλληλα, δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής.

Οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες, σκιαγραφούν τόσο τις διαφορές μεταξύ της Κομισιόν και των μέλων του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και τις διαφορετικές οπτικές γωνίες μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών- μελών της ΕΕ.

Ειδικότερα, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις προέκυψε επειδή οι χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό επέμειναν σε μια μείωση του προϋπολογισμού, στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε.. Ωστόσο, η πρόταση Μισέλ προβλέπει 1,074% και το ευρωκοινοβούλιο ζητά 1,3%.

Αντίθετα, χώρες της ΝΑ Ευρώπης επέμειναν στη διατήρηση των κονδυλίων υποστήριξης της ευρωπαϊκής σύγκλισης.

Στα βασικά θέματα και το Brexit, καθώς οι Ευρωπαίοι καλούνται να καλύψουν το κενό που αφήνει πίσω της η Βρετανία. Το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 60 δισ. ευρώ ετησίως και επηρεάζει ιδιαίτερα τις χώρες που δίνουν τις μεγαλύτερες εισφορές.

Τι δήλωσαν οι ηγέτες

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσουμε στον προϋπολογισμό» ανακοίνωσε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής ο Σαρλ Μισέλ, συμπληρώνοντας ότι «ακόμα δεν είναι δυνατό να αποφασιστεί πότε θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος».

«Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης».

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Twitter, την «ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα, αλλά και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους της Ε.Ε.».

Στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών συναντήσεων, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε εξαμερής συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επίσης, το πρωί βρέθηκε και στη συνάντηση των χωρών της ομάδας Φίλων της Συνοχής.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:36 - 21 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.