ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Υψηλό βιοτικό επίπεδο λόγω προηγούμενων γενεών και… παραοικονομίας

16:34 - 25 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Ιταλία: Υψηλό βιοτικό επίπεδο λόγω προηγούμενων γενεών και… παραοικονομίας
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιταλών πολιτών έχει αγοράσει το δικό της ακίνητο -σχεδόν 3 στους 4 Ιταλούς είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας- ενώ 2 στους 3 πολίτες έχουν το δικό τους αυτοκίνητο. Παράλληλα, ένας στους 6 Ιταλούς κατέχει περισσότερα από ένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg Businessweek, η Ιταλία κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως για κατοχή έξυπνων κινητών και η πλειονότητα των πολιτών έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει διακοπές τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, να πληρώνει ιδιωτικούς δασκάλους για τα παιδιά, αλλά και εγγραφή σε γυμναστήρια. Επιπλέον, οι Ιταλοί ξοδεύουν μεγάλα ποσά σε τυχερά παιχνίδια και ναρκωτικά.

Όσον αφορά τον κλάδο της παραοικονομίας, ο τζίρος ανήλθε στα 211 δισ. ευρώ το 2017, που μεταφράζεται στο 12,1% του ΑΕΠ της χώρας. Ο κλάδος αυτός εξυπηρετεί τους Ιταλούς, οι οποίοι μπορούν να συγκρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των υπηρεσιών από την ανακαίνιση του σπιτιού έως και την φροντίδα των ηλικιωμένων.

Ρεκόρ σε ποσοστό πολιτών που δεν εργάζονται

Όπως παρατηρεί σε βιβλίο του ο Ιταλός κοινωνιολόγος, Λούκα Ριντόλφι, «μία πλούσια κοινωνία, στην οποία η οικονομία δεν αναπτύσσεται πια, οι πολίτες, που δεν εργάζονται και έχουν πρόσβαση σε χρήματα, είναι περισσότεροι από αυτούς που εργάζονται».

Σημειώνεται ότι περίπου το ένα τρίτο των Ιταλών, που βρίσκονται σε κατάλληλη ηλικία για εργασία -συνολικά 13 εκατ. πολίτες-, ούτε εργάζεται ούτε βέβαια αναζητεί εργασία.

Συμπερασματικά, αν προστεθούν και οι 16 εκατ. συνταξιούχοι, η Ιταλία παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.