ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμός σε Έβρο και νησιά- Η Τουρκία πλήττεται και... απασφαλίζει

12:28 - 28 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Συναγερμός σε Έβρο και νησιά- Η Τουρκία πλήττεται και... απασφαλίζει
Η Τουρκία δεν αντέχει άλλο την πίεση στη Συρία και κατά συνέπεια απειλεί και προπαγανδίζει πως θα ανοίξει τα σύνορα στο νέο κύμα προσφύγων που δημιουργείται από τις συγκρούσεις στην περιοχή της Ιντλίμπ. Σε ετοιμότητα ο στρατός ξηράς στον Έβρο και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στο βόρειο Αιγαίο.

Πρόκειται φυσικά για έναν πόλεμο στον οποίο συμμετέχει η Τουρκία και βρίσκεται ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά και της Ρωσίας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι βομβαρδισμοί κορυφώνονται. Η Τουρκία έχει σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών, ενώ φυσιολογικά ένα νέο κύμα προσφύγων δημιουργείται.

Όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία απειλεί πως αν δεν λάβει βοήθεια, δεν θα συγκρατήσει τους πρόσφυγες και θα ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, τόσο από τη θάλασσα, όσο και από την ξηρά.

Απειλές και σόου

Τούρκος αξιωματούχος έκανε σχετικές δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters και την Παρασκευή τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι Σύροι πρόσφυγες ήδη έχουν πάρει το δρόμο προς τα σύνορα. Ένα καλά συντονισμένο επικοινωνιακό σόου έχουν στήσει οι Τούρκοι και δείχνουν πρόσφυγες να πηγαίνουν στον Έβρο, ενώ τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες και από τα παράλια με πρόσφυγες να επιβιβάζονται σε βάρκες και να ετοιμάζονται να ταξιδέψουν προς τα ελληνικά νησιά.

Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσαν εικόνες από μερικές δεκάδες ανθρώπους, τους οποίους παρουσίασαν ως μετανάστες που κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Το πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι περίπου 300 Σύροι, Ιρακινοί ακόμη και Ιρανοί μετανάστες κατευθύνονται προς τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Demiroren.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η απόφαση "να ανοίξουν οι πόρτες" από την Τουρκία ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

To Demiroren πρόσθεσε εξάλλου ότι άλλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.

Εξάλλου το TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, όμως οι αρχές εκεί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο βουλγαρικό έδαφος.

Σε συναγερμό η Ελλάδα

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και στο υπουργείο Άμυνας γίνονται από το πρωί συσκέψεις για αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πηγαίνει στον Έβρο για να παρακολουθήσει από κοντά τις επιχειρήσεις του στρατού, που θα προσπαθήσει να αποτρέψει την παράνομη είσοδο μεταναστών.

Παράλληλα, τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέπτεται εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη. Ο υπουργός θα επισκεφθεί αρχικά τη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα μεταβεί με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σε Χίο και Σάμο. Ήδη με εντολή Πλακιωτάκη, οι λιμενικές αρχές και των τριών νησιών ενισχύονται από σήμερα.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα θωρακίζει τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία σύνορά της, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές από τις οποίες ζητούν να επέμβουν και να... νουθετήσουν τον Ερντογάν.

Η κατάσταση είναι πραγματικά σε τεντωμένο σχοινί, την ώρα που τα νησιά μας είναι ήδη στο "κόκκινο", ενώ και ο Έβρος φοβάται για μεγάλες ροές.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:57 - 28 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.