ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε.: Αναμένουμε τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας στο μεταναστευτικό

16:40 - 28 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Ε.Ε.: Αναμένουμε τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας στο μεταναστευτικό
«Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημη αλλαγή στην πολιτική της για τους πρόσφυγες», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι αναμένει «η Άγκυρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών». Για «σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για μια ειρηνική λύση», κάνει λόγο το ΝΑΤΟ.

«Θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική της για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πέτερ Στάνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Άρα από τη δική μας άποψη η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε πως η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη δήλωση αυτή. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική... αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να μένει έτσι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι «το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο συναντήθηκε έπειτα από αίτημα της Τουρκίας να διεξαγάγει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Ουάσινγκτον για την κατάσταση στη Συρία.

«Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης, κάθε Σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις όταν, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτούς, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του», ανέφερε.

ΝΑΤΟ: Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία

Ο Στόλτεμπεργκ  ενημέρωσε ότι «Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες το βράδυ για την κατάσταση στη Συρία και ζήτησε αυτές τις διαβουλεύσεις. Οι σύμμαχοί εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους για το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της βομβιστικής επίθεσης χθες το βράδυ κοντά στην Ιντλίμπ. Οι σύμμαχοι καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες αδιάκριτες αεροπορικές επιθέσεις από το καθεστώς της Συρίας και την υποστήριξη της Ρωσία στην επαρχία Ιντλίμπ».

«Τους καλούμε να σταματήσουν την επίθεση τους. Να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ειρηνική λύση. Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση πρέπει να αποκλιμακωθεί για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της τρομακτικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή και να επιτραπεί η επείγουσα ανθρωπιστική πρόσβαση για όσους παγιδευτούν στο Ιντλίμπ», υποστήριξε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος προέτρεψε στην «άμεση επιστροφή στην εκεχειρία του 2018» και εξέφρασε την αλληλεγγύη προς την Τουρκία. «Η Τουρκία είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ που πλήττεται περισσότερο από την τρομερή σύγκρουση στη Συρία, η οποία έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις και η οποία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει την Τουρκία με μια σειρά μέτρων, μεταξύ άλλων ενισχύοντας την αεροπορική άμυνα της, η οποία βοηθά την Τουρκία από την απειλή των επιθέσεων με πυραύλους από τη Συρία», τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:45 - 28 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.