ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία

15:20 - 02 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία
Έκκληση προς τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες απηύθυνε σήμερα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ώστε να αντισταθούν και να αποφύγουν μια ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, αναφορικά με την επιδημία του κορονοϊού, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Κάτω υπό αυτές τις συνθήκες, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2020, τον χαμηλότερο από το 2009, έναντι ρυθμού 2,9% που προβλέπονταν τον Νοέμβριο.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να ανακάμψει στο 3,3% το 2021, υπό την προϋπόθεση πως η επιδημία θα κορυφωθεί στην Κίνα το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η εξάπλωσή της σε άλλα σημεία του πλανήτη θα αποδειχθεί ήπια και περιορισμένη. Ωστόσο, εάν ο ιός εξαπλωθεί σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί έως το 1,5% φέτος, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.

Πως μπορούν να βοηθήσουν οι κυβερνήσεις

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως μια συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών με νομισματική χαλάρωση και δημοσιονομική τόνωση ύψους 0,5% του ΑΕΠ στις χώρες του G20 θα μπορούσε να οδηγήσει μέσα σε δυο χρόνια σε μια ανάπτυξη υψηλότερη κατά 1,2%.

«Το βασικό μήνυμα αυτού του πτωτικού σεναρίου είναι πως θα εισέλθουν πολλές χώρες σε ύφεση, και γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση για να ληφθούν μέτρα στις πληγείσες περιοχές όσο το δυνατόν συντομότερα», ανέφερε στο Reuters η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Laurence Boone. Κατά την ίδια, οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τα συστήματα υγείας με επιπλέον πληρωμές ή φοροαπαλλαγές για τους εργαζόμενους που κάνουν υπερωρίες, καθώς και προγράμματα μειωμένου ωραρίου εργασίας για εταιρείες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μείωσης της ζήτησης.

Όπως ανέφερε, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χορηγήσουν στις εταιρείες περισσότερη οικονομική βοήθεια μειώνοντας τις κοινωνικές εισφορές, αναστέλλοντας τον ΦΠΑ και παρέχοντας έκτακτα δάνεια σε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά, όπως ο κλάδος των ταξιδίων.

Το βασικό σενάριο

Στο βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ, με βάση το οποίο η κατάσταση δεν επιδεινώνεται δραματικά, η Κίνα θα μπορούσε να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της κάμψης φέτος, μειώνοντας την πρόβλεψη για το 2020 σε ανάπτυξη στο 4,9% από 5,7% τον Νοέμβριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ανέκαμπτε σε προ-ιού επίπεδα το 2021 με ανάπτυξη 6,4%, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, ωστόσο οι επιπτώσεις θα ήταν εμφανείς και σε άλλα σημεία του κόσμου.

Στην ευρωζώνη, όπου αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός των κρουσμάτων, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται τώρα στο 0,8% από 1,1% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου, με την Ιταλία να παραμένει στάσιμη φέτος. Στις ΗΠΑ, η επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να είναι περιορισμένη (στο 1,9% από 2% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.