ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αιφνίδια μείωση του επιτοκίου κατά 0,5% από την Fed

18:14 - 03 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Αιφνίδια μείωση του επιτοκίου κατά 0,5% από την Fed
Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Τρίτη πως μειώνει κατά 0,5% τα βασικά επιτόκια της, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία εξαιτίας του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, η Fed τονίζει πως ο Covid-19 θέτει ενδεχόμενους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Οι αξιωματούχοι της τράπεζας σημειώνουν πως η Fed «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους για το οικονομικό outlook και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά και θα δράσει με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξει την οικονομία».

Η ψήφος για την έκτακτη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.

Τραμπ σε Fed: Ρίξτε τα επιτόκια

Προηγουμένως, o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από την Fed να λάβει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να υποβαθμίσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Τραμπ τόνισε: «Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας έκοψε τα επιτόκια και δήλωσε ότι πιθανότατα θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από την κατάσταση στην Κίνα και την επιβράδυνση.

Άλλες χώρες κάνουν το ίδιο πράγματα, αν όχι πιο επιθετικά. Η Fed μας έχει να πληρώνουμε υψηλότερα επιτόκια από άλλους, όταν θα έπρεπε να πληρώνουμε λιγότερα», είπε.

«Δύσκολο για τους εξαγωγείς μας και βάζει τις ΗΠΑ σε δυσμενή θέση. Πρέπει να πάρει αλλιώς τα πράγματα. Πρέπει να κάνει χαλάρωση και να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση» κατέληξε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Πτωτικό άνοιγμα για τη Wall Street

Με μικρές απώλειες συνεχίζουν τις συναλλαγές της Τρίτης οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης από τις οικονομίες. Η απόφαση της Fed αναμένεται να φέρει ωστόσο αλλαγές στο κλίμα της σημερινής συνεδρίασης του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,39% στις 26.598,87 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,08% στις 3.087,79 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,10% στις 8.943,32 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:16 - 03 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.