ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DBRS: Φέρνει στην επιφάνεια την αποπληρωμή πανδημικών ομολόγων λόγω κορονοϊού

09:26 - 04 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
DBRS: Φέρνει στην επιφάνεια την αποπληρωμή πανδημικών ομολόγων λόγω κορονοϊού
Με δεδομένο ότι ο νέος κορονοϊός έχει ήδη χαρακτηρισθεί επιδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι αυξημένες οι πιθανότητες ενεργοποίησης των πανδημικών ομολόγων, μετά και τα τελευταία στοιχεία θνησιμότητας, εκτιμά σε έκθεσή του ο οίκος DBRS.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η μεγάλη συνάφεια των συγκεκριμένων τίτλων με τις επιδόσεις των αγορών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις μελλοντικές προοπτικές των πανδημικών ομολόγων.

Τα πανδημικά ομόλογα σχεδιάσθηκαν από την Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD), τη Διεθνή Αναπτυξιακή Ένωση και σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και άλλους φορείς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με γνώμονα την παροχή χρηματοδότησης για τις προσπάθειες αντιμετώπισης σπανίων ασθενειών, ώστε να μην εξελιχθούν σε πανδημίες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η ΙΒRD καθιέρωσε τα πανδημικά ομόλογα μετά την επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, προκαλώντας περισσότερους από 11.000 θανάτους. Η συγκεκριμένη επιδημία απέδειξε την ανάγκη για έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό που θα μετριάζει τον αντίκτυπο πανδημιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ποιες κατηγορίες πανδημικών ομολόγων θα επηρεαστούν περισσότερο

Αναφορικά με την επιδημία του COVID-19, οι επενδυτές και στις δύο κατηγορίες πανδημικών ομολόγων (Class A και Class B) θα μπορούσαν να χάσουν μέρος ή το σύνολο του κεφαλαίου τους, με βάση τους όρους που συνοδεύουν τα πανδημικά ομόλογα και τις πιο πρόσφατες στατιστικές πληροφορίες του ΠΟΥ.

Ωστόσο, οι αναλυτές του DBRS εκτιμούν ότι θα επηρεασθούν περισσότερο οι επενδυτές της κατηγορίας Class B και η αναλογική απώλεια κεφαλαίου θα είναι μεγαλύτερη. Για τα πανδημικά ομόλογα Class A οι προϋποθέσεις αφορούν μεταξύ άλλων ο αριθμός των θανάτων να υπερβεί τους 2.500 σε συγκεκριμένες χώρες και περιοχές, η διάρκεια της επιδημίας να είναι τουλάχιστον 12 εβδομάδες και να προκαλεί τουλάχιστον 20 θανάτους σε δεύτερη χώρα.

«Εφόσον πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα πανδημικά ομόλογα Class A θα χάσουν 16,67% του κεφαλαίου τους –ή 37,5 εκατ. δολάρια. Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων του ΠΟΥ, η “συμπεριφορά” του COVID-19 πληροί τα κριτήρια για την πυροδότηση των πανδημικών ομολόγων, βάσει τους αριθμού θανατηφόρων περιστατικών και γεωγραφικής εξάπλωσης. Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΟΥ χρονολογεί την έναρξη του κορονοϊού στις 31 Δεκεμβρίου 2019, πράγμα που σημαίνει ότι τα ομόλογα θα αποπληρωθούν στις 24 Μαΐου 2020 (η περίοδος  12 εβδομάδων)», εξηγεί ο DBRS.

Τα ομόλογα Class B προϋποθέτουν λιγότερους θανάτους για την πυροδότησή τους(250) ενώ οι υπόλοιπες προϋποθέσεις είναι παρόμοιες με τα ομόλογα τύπου Class A. Η βασική διαφορά είναι ότι εάν πληρούνται όλα τα κριτήρια, οι επενδυτές Class B θα χάσουν ολόκληρο το κεφάλαιο στις 24 Μαρτίου 2020.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.