ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοκρατικοί: Νικητής της «Σούπερ Τρίτης» ο Μπάιντεν

13:15 - 04 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Δημοκρατικοί: Νικητής της «Σούπερ Τρίτης» ο Μπάιντεν
Μεγάλες νίκες πέτυχε ο Τζο Μπάιντεν, στην κρίσιμη «μονομαχία» των Δημοκρατικών, τη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη». Η επικράτηση του Μπέρνι Σάντερς στην Καλιφόρνια δίνει ελπίδες στον γερουσιαστή.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε τις προκριματικές σε Τέξας, Βιρτζίνια, Αλαμπάμα, Άρκανσο, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα και Τενεσί, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς (ο οποίος συγκεντρώνει, πάντως, τις περισσότερες ψήφους) πήρε νίκες στην δική του πολιτεία του Βερμόντ, το Κολοράντο και τη Γιούτα. Την Αμερικανική Σαμόα κέρδισε ο Μάικλ Μπλουμπεργκ, τρίτη ήρθε στην ίδια της την πολιτεία η Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Η εκλογική διαδικασία στο Τέξας εξελίχθηκε σε θρίλερ στο οποίο επικράτησε ο Μπάιντεν, ενώ η νίκη του Σάντερς στην Καλιφόρνια, αποτελεί για τον γερουσιαστή το μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς.

Η ξαφνική δυναμική για τον Τζο Μπάιντεν έρχεται από αναποφάσιστους ψηφοφόρους που τον στήριξαν την τελευταία στιγμή, ενώ προς το πρόσωπό του στρέφονται μαύροι και ηλικιωμένοι. Στον αντίποδα ο γερουσιαστής του Βερμόντ κυριαρχεί στις νεαρές ηλικίας και στις λατινομαερικανικές κοινότητες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Associated Press, η ξαφνική αλλαγή στη δυναμική έρχεται σε μία στιγμή που εντός των Δημοκρατικών ψηφοφόρων επικρατεί σύγχυση για το ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που οδήγησε σε αποχώρηση τριών υποψηφίων για το χρίσμα, αλλά και αλλαγή στάσης σε αρκετές πολιτείες.

Ωστόσο η «μάχη» για τον Μπέρνι Σάντερς δεν έχει χαθεί, καθώς η νίκη στην Καλιφόρνια θεωρείται η μεγαλύτερη της βραδιάς, καθώς έχει τους περισσότερους εκλέκτορες.

Η «Σούπερ Τρίτη» καταγράφει ακόμη την αποτυχία του Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος παρά τα 500 εκατομμύρια δολάρια που έχει ξοδέψει στη διαφημιστική του καμπάνια δεν φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει καλύτερες επιδόσεις σε ψηφοφόρους άνω των 65 ετών, όμως ακόμη και στην Μασαχουσέτη (την πολιτεία καταγωγής του) περισσότεροι από το 60% δηλώνουν δυσαρεστημένοι στο ενδεχόμενο να κερδίσει ο Μπλούμπεργκ το χρίσμα. 

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής (για το χρίσμα απαιτούνται 1.991 εκλέκτορες):

  • Τζο Μπάιντεν: 453 εκλέκτορες
     
  • Μπέρνι Σάντερς: 382 εκλέκτορες
     
  • Ελίζαμπεθ Γουόρεν: 50 εκλέκτορες
     
  • Μάικλ Μπλούμπεργκ: 44 εκλέκτορες

Οι αναποφάσιστοι

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, σημειώνεται ότι στις τάξεις των Δημοκρατικών υπάρχουν ακόμη πολλοί αναποφάσιστοι, καθώς το 20% δηλώνει πως θα περιμένει πρώτα να δει τον υποψήφιο για την προεδρία προτού αποφασίσει εάν θα στηρίξει ή όχι το κόμμα. Οι περισσότεροι σε αυτή την κατηγορία χαρακτηρίζονται ως μετριοπαθείς ή συντηρητικοί, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ ή να απέχουν από την εκλογική διαδικασία του Νοέμβρη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.