ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία στις τρεις χώρες του ΔΝΤ έχει επηρεαστεί απ'τον κορονοϊό

17:41 - 04 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Μία στις τρεις χώρες του ΔΝΤ έχει επηρεαστεί απ'τον κορονοϊό
«Ο κορονοϊός αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, λέγοντας ότι «από τον ιό έχει επηρεαστεί μία στις τρεις χώρες μέλη του Ταμείου».

Σε συνέντευξη τύπου η κα Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι «τα 189 μέλη του ΔΝΤ είναι αποφασισμένα να λάβουν συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας».

«Το σοκ του ιού είναι ασυνήθιστο, καθώς επηρεάζει την προσφορά και τη ζήτηση αλλά και περιορίζει την κινητικότητα. Η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας», συνέχισε.

Τόνισε, ωστόσο, πως «το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα βασίζεται σε πιο στέρεα θεμέλια από ότι την περίοδο της κρίσης του 2008».

Όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020, η κα. Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι θα υποχωρήσει «κάτω από τα περσινά επίπεδα, αλλά είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον αντίκτυπο». 

Η ανακοίνωση του Ταμείου

Νωρίτερα, η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή του Ταμείου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ είναι ενωμένες στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με την επιδημία του κορονοϊού και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους όσους έχουν επηρεαστεί. Ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος έχει γίνει αισθητός σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας αβεβαιότητα και πλήττοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε την αναγκαία στήριξη για να περιορίσουμε τις συνέπειες, ειδικά στους πιο ευάλωτους ανθρώπους και χώρες. Έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσει τις χώρες μέλη που έχουν ανάγκη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, αν εργαστούμε από κοινού, θα ξεπεράσουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και θα αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους».

«Στήριγμα» 50 δισ. δολαρίων

Πακέτο στήριξης $50 δισ. για την καταπολέμηση του κορονοϊού ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μιλώντας στο CNBC, η κα Γκεορκίεβα τόνισε ότι «τα χρήματα είναι άμεσα διαθέσιμα για αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες». 

«Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να βλέπουμε σε κάθε μεμονωμένη χώρα ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες και να εργαστούμε με αυτές τις χώρες για να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουν για τα κεφάλαια αυτά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Είμαστε στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα δράσουμε πολύ γρήγορα όσο έρχονται τα αιτήματα».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:49 - 04 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.