ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Μόσχα ο Ερντογάν για συμφωνία εκεχειρίας με τον Πούτιν

10:57 - 05 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Στη Μόσχα ο Ερντογάν για συμφωνία εκεχειρίας με τον Πούτιν
Κρίσιμη συνάντηση στη Μόσχα έχουν σήμερα Πέμπτη (5/3) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση πραγματοποιείται αφού δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε σφοδρές μάχες στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των Σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, όπου η Τουρκία διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου ευρεία επιχείρηση εναντίον του συριακού στρατού.

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο επιχείρηση στην Ιντλίμπ, η οποία έχει αναγκάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα.

Η κλιμάκωση της έντασης στο πεδίο της μάχης έχει οδηγήσει και σε διπλωματική ένταση μεταξύ της Ρωσίας, συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και της Τουρκίας, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο άμεσης σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών.

Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση με τον ομόλογό του, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να συμφωνήσουν «σε εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες ίσως συμφωνήσουν μετά τη συνάντησή τους για τα αίτια της κρίσης και συζητήσουν «κοινά μέτρα» για τον τερματισμό της.

«Ίσως μετά τις συζητήσεις Πούτιν και Ερντογάν ανακοινωθεί εκεχειρία, όμως αυτό θα είναι απλώς ένα σόου», εκτίμησε δυτικός διπλωμάτης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.