ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσεχία: Χρειάζεται προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε βουλευτές-δικαστικούς!

13:17 - 05 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Τσεχία: Χρειάζεται προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε βουλευτές-δικαστικούς!
Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), με σημερινή της έκθεση προτρέπει την Τσεχική Δημοκρατία, να επιταχύνει το ρυθμό των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς μεταξύ των βουλευτών, των δικαστών και των εισαγγελέων.

Αξιολογώντας την εφαρμογή των συστάσεών της προς τη χώρα στην τέταρτη έκθεσή της για το 2016, η GRECO καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι «μη ικανοποιητικό παγκοσμίως». Η Τσεχική Δημοκρατία έχει εφαρμόσει πλήρως μόνο μία από τις 14 συστάσεις, ενώ έχει εφαρμόσει εν μέρει επτά και έξι δεν έχουν υλοποιηθεί.

Η GRECO χαιρετίζει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δήλωσης συμφερόντων, εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών και την ενίσχυση της εποπτείας στον τομέα αυτό, αλλά εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας της νομοθετικής διαδικασίας. Το Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη εγκρίνει σχέδιο νόμου που να ρυθμίζει την άσκηση πίεσης από την κυβέρνηση, ούτε κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές, αν και έχουν δρομολογηθεί ορισμένα νομοθετικά μέτρα που επιτρέπουν στα δύο Επιμελητήρια να θεσπίσουν έναν τέτοιο κώδικα.

Όσον αφορά τους δικαστές, η Τσεχική Δημοκρατία έχει κάνει κάποιες βελτιώσεις στην πρόσληψη και προαγωγή των δικαστών και εξετάζονται περαιτέρω νομοθετικές τροποποιήσεις από την κυβέρνηση για τη θέσπιση συστήματος πρόσληψης δικαστών και επιλογής των προέδρων των δικαστηρίων βάσει ακριβών και αντικειμενικών κριτηρίων.

Ωστόσο, δεν έχει εγκριθεί ακόμη ένας κώδικας δεοντολογίας και δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των δικαστών με τους περιορισμούς στην άσκηση των δευτερευουσών δραστηριοτήτων τους.

Όσον αφορά τους εισαγγελείς, η GRECO χαιρετίζει την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα ισχύει για όλους τους εισαγγελείς. Ο Κώδικας συμπληρώθηκε με λεπτομερές σχόλιο της Ανώτατης Εισαγγελίας, ο οποίος περιέχει πρακτικές οδηγίες για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας και κατάρτισης. Ένα άλλο θετικό βήμα είναι ότι ο νόμος περί συγκρούσεων συμφερόντων τροποποιήθηκε προκειμένου να βελτιωθούν οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων από τους εισαγγελείς σχετικά με τις δευτερεύουσες δραστηριότητές τους, μολονότι πρέπει να θεσπιστούν λεπτομερέστεροι κανόνες.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι η Συμφωνία για την επιλογή και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των εισαγγελέων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επέτρεψε τη θέσπιση κανόνων και κριτηρίων σχετικά με το διορισμό, τη μεταφορά και την προώθηση των εισαγγελέων.

Ωστόσο, η GRECO εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η συμφωνία δεν περιέχει κανονισμούς για την κατάργηση των εισαγγελέων και δεν παρέχει τη δυνατότητα προσφυγής κατά αποφάσεων πρόσληψης ή προώθησης ενώπιον δικαστηρίου.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.