ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούτιν- Ερντογάν συμφώνησαν για εκεχειρία στη Συρία

20:55 - 05 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Πούτιν- Ερντογάν συμφώνησαν για εκεχειρία στη Συρία
Εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή συμφώνησαν για την περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Ρωσία και Τουρκία βρήκαν αποδεκτές λύσεις όσον αφορά την αποκλιμάκωση της όξυνσης της κατάστασης στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από τη μεριά του Κρεμλίνου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν ότι η προσωπική επαφή "επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων".  Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν σε μια κοινή διακήρυξη.

Όπως είπε, «οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες», αλλά «η συμφωνία που επετεύχθη μπορεί να δώσει ένα τέλος στα βάσανα των αμάχων στη Συρία».

Ο Πούτιν είπε επίσης πως οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα προχωρήσουν αργότερα, εντός της ημέρας, σε κοινή δήλωση.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης, ανέφερε ότι ο στρατός της Τουρκίας διατηρεί το δικαίωμα να αποκαταστήσει τις επιθέσεις δυνάμεων του Συριακού καθεστώτος στην περιοχή.
 
Με βάση τη συμφωνία, Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ασφαλή διάδρομο 6 χιλιόμετρα βόρεια και 6 χιλιόμετρα νότια του αυτοκινητοδρόμου Μ4 στην Ιντλίμπ. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, μέσα σε διάστημα 7 ημερών, θα συμφωνήσουν στις παραμέτρους του διαδρόμου ασφαλείας.

Παράλληλα, στις 15 Μαρτίου δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας θα ξεκινήσουν περιπολίες κατά μήκος της εθνικής οδού Μ4.

Οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες για περίπου τρεις ώρες, ενώ ακολούθησε άλλο ένα δίωρο συζητήσεων με διευρυμένες αντιπροσωπείες των δύο χωρών.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 22:10 - 05 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.