ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Εξετάζει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τον κορονοϊό

19:59 - 06 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Εξετάζει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τον κορονοϊό
Την αναστολή των κανονισμών για τις κρατικές επιδοτήσεις, καθώς και την παροχή οικονομικής βοήθειας στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι βραδύτερη φέτος σε σύγκριση με την πρόβλεψη 1,2% του προηγούμενου μήνα εξαιτίας του Covid-19 και των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας, αναφέρει η Κομισιόν στην προκαταρκτική της αξιολόγηση.

Πέραν των μέτρων που υιοθετούν οι χώρες-μέλη για τη διαφύλαξη της ανάπτυξης, η Ε.Ε. εξετάζει στοχευμένα μέτρα για τομείς που πλήττονται περισσότερο, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, επισημαίνει το Reuters σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο αξιωματούχο των Βρυξελλών. 

«Σε ορισμένους τομείς που χρήζουν ανάγκης συγκεκριμένων μέτρων, ίσως να χρειασθεί να επανεξετασθούν οι κανόνες περί κρατικής βοήθειας», ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι σε προκαταρκτικό στάδιο.

Η Ε.Ε. είχε κάνει το ίδιο, αναστέλλοντας μέρη του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, στη διάρκεια της κρίσης του 2008, ώστε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στη διάσωση τραπεζών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορoύσε να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση σε τομείς που χρειάζονται άμεση στήριξη, για παράδειγμα μέσω εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν παράλληλα και μεγαλύτερη ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να επιτρέψει στα κράτη μέλη μεγαλύτερες δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού. 

Ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και στη χώρα μας με τα συνολικά κρούσματα να είναι πλέον 45. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ζήτηση έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




Τελευταία τροποποίηση στις 20:20 - 06 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.