ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ- Τουρκία: «Ξαναζεσταίνουν» τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό

08:00 - 10 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
ΕΕ- Τουρκία: «Ξαναζεσταίνουν» τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό
Επιμονή στην –κατά πολλούς νεκρή- συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό προκύπτει από τη μεριά της ΕΕ μετά τη συνάντηση του Σαρλ Μισέλ Μισέλ και της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου όσο και η Πρόεδρος της Κομισιόν επέμειναν μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν πως στο επίκεντρο της διαχείρισης του προσφυγικού παραμένει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας του 2016, παρά τον τουρκικό εκβιασμό στα σύνορα στον Έβρο.

Οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ με τον Ερντογάν είναι χαρακτηριστικές, με τον Μισέλ να ανακοινώνει αρχικά τη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορρέλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

«Αποφασίσαμε να αναθέσουμε στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποσαφηνίσουν τις επόμενες ημέρες εάν εφαρμόζεται η συμφωνία με την Τουρκία, για να διασφαλιστεί ότι και οι δυο πλευρές ακολουθούν τα ίδια βήματα για την εφαρμογή της», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, όταν ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Τουρκίας θα έχουν νέο γύρο συνομιλιών.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι οι γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτές, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Οι μετανάστες χρειάζονται στήριξη, η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται στήριξη» σημείωσε η κα. Φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που είχαν τη φιλοσοφία των... ίσων αποστάσεων.

Η ίδια χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο εποικοδομητική, επισημαίνοντας ότι επικεντρώθηκε στη χαρτογράφηση των σημείων όπου μπορούν να εργαστούν οι δύο πλευρές με επίκεντρο πάντα τη συμφωνία που έχει υπογράψει το 2016 η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό. 

Όπως υπογράμμισε η κα. Φον ντερ Λάιεν η συμφωνία αυτή παραμένει σε ισχύ και αυτό που χρειάζεται είναι μια αμοιβαία κατανόηση για τα κομμάτια που λείπουν και τη συμπλήρωσή τους.

«Εκφράσαμε ξεκάθαρα στον κ. Ερντογάν τη δέσμευση μας να προχωρήσουμε σε αυτά τα ζητήματα υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι αμοιβαίο» σημείωσε. «Πιστεύω ότι σήμερα ήταν ένα καλό σημείο εκκίνησης μιας διαδικασίας που έχει σαν στόχο μια προοπτική για τους μετανάστες και τη σταθερότητα για την περιοχή» κατέληξε.

Τι είπε ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Έκανε όμως δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Η κρίση στη Συρία είναι απειλή για την περιοχή μας και για όλη την Ευρώπη, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ανθρωπιστική της διάσταση. Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αδιάφορη μπροστά στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Συρία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης πως η Τουρκία ήταν το ανάχωμα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης απέναντι στην απειλή από τη Συρία επί εννέα χρόνια και ότι είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που πολέμησε κατά του «Ισλαμικού Κράτους», υποδεχόμενη επίσης και 3,7 εκατομμύρια προσφύγων.

Μέρκελ – Μητσοτάκης

Τις εξελίξεις στα ελληνουρκικά σύνορα συζήτησαν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στην δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας, που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος επισήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε μάλιστα, ότι το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να αξιοποιηθεί το χρονικό διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο το χρονικό διάστημα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας και συζήτησαν την ανάγκη βελτιώσεων στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Ενδεικτικά, έγινε αναφορά σε κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι ροές, καθώς και στην πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:02 - 10 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.