ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τον κορονοϊό

12:49 - 10 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Moody’s: Κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τον κορονοϊό
Επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως αναφέρεται, η επιδημία έρχεται να προστεθεί στους όψιμους κινδύνους του κύκλου που σχετίζονται με την αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών στην περιοχή, όπως αυτή αντανακλάται στο αρνητικό outlook που δίνει ο οίκος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Κατά τη Moody’s, οι τράπεζες θα δουν μια αποδυνάμωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων καθώς οι επιπτώσεις του ιού θα μειώσουν τα παγκόσμια ταξίδια και τη βιομηχανική παραγωγή, και θα περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση στην Ευρώπη.

Το βασικό σενάριο της Moody’s προβλέπει πως η άμεση αρνητική επίπτωση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο θα είναι περιορισμένη. Όμως, μια παρατεταμένη επιδημία θα έχει πιο σοβαρό αποτέλεσμα, επιβαρύνοντας την ποιότητα των δανείων και την κερδοφορία των τραπεζών.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων τους και των κεφαλαίων τους τα τελευταία χρόνια και οι περισσότερες βρίσκονται σε καλή θέση για να απορροφήσουν κάποια αποδυνάμωση στις επιδόσεις των δανείων. Σε μια παρατεταμένη διαταραχή, η Moody’s εκτιμά πως τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ιδιαίτερα στους τομείς της μεταποίησης καθώς και σε τομείς που πιέζονται από έντονες αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, θα κινδυνεύουν περισσότερο με κήρυξη χρεοστασίου.

Μια παρατεταμένη μείωση της καμπύλης των αποδόσεων, σε συνδυασμό με υψηλότερα spreads πιστωτικού ρίσκου, μια πιο περιορισμένη έκδοση νέων ομολόγων και μετοχών και μια αδυναμία στην αγορά μετοχών, θα όξυναν τις πιέσεις στην κερδοφορία πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών.

Προειδοποίηση για αρνητική επίδραση του κορονοϊού στις παγκόσμιες τράπεζες είχε απευθύνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.




Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.