ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman: Ο κορονοϊός θα κοστίσει 30 δισ. στις ευρωπαϊκές τράπεζες

16:05 - 10 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Goldman: Ο κορονοϊός θα κοστίσει 30 δισ. στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Ζημιά, που θα αγγίξει τα 30 δισ. ευρώ, θα επιφέρει στα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών ο κορονοϊός τα επόμενα τρία χρόνια, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, αναφορικά με τις επιπτώσεις του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η υποχώρηση των κερδών, ισοδύναμη με το 7% των συνολικών τους, θα οδηγηθεί από τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο, τα πιο αδύναμα έσοδα και το σταθερό κόστος.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, Jernej Omahen και Jean-Francois Neuez, τράπεζες με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα θα επηρεαστούν δυσανάλογα από την επίπτωση του κορονοϊού, ενώ Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες θα ανταπεξέλθουν καλύτερα.

Η Goldman Sachs είναι θετική σε τράπεζες όπως οι BNP Paribas SA, ING Groep NV, Banco Santander SA, HSBC Holdings Plc και τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως οι Erste Group Bank AG και η Bank Pekao SA.

«Συνολικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σήμερα βρίσκονται σε πιο ισχυρή θέση από οποιαδήποτε στιγμή της τελευταίας δεκαετίας», όσον αφορά τη χρηματοοικονομική δύναμη, αναφέρουν οι δύο αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η Goldman Sachs διατύπωσε δύο σενάρια για την επίπτωση του κορονοϊού στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Σε ένα πιο ήπιο σενάριο, στο οποίο καταγράφεται έντονη επιβράδυνση στα νέα κρούσματα ως τα τέλη του πρώτου τριμήνου, η ετήσια άνοδος του ΑΕΠ θα κινηθεί με βάση τις αρχικές προβλέψεις σε περίοδο έτους.

Σε ένα πιο δυσμενές σενάριο, στο οποίο καταγράφονται αυξημένα κρούσματα το β΄ τρίμηνο, η ανάκαμψη ξεκινά αργότερα και η επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη καθίσταται ισχυρότερη.

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τον κορονοϊό

Τελευταία τροποποίηση στις 16:15 - 10 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.