ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα ζήσουμε... νέο 2008

12:24 - 11 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα ζήσουμε... νέο 2008
Προειδοποίηση πως ο κορονοϊός απειλεί την παγκόσμια οικονομία με κάτι αντίστοιχο με αυτό που βίωσε το 2008, έκανε την Τετάρτη η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Κριστίν Λαγκάνρτ ζήτησε από τους Ευρωπαϊους ηγέτες να δράσουν επειγόντως, κατά την παρέμβασή της στην τηλεδιάσκεψη των 27 την Τρίτη.

Ασφαλώς, τόνισε πως και η ΕΚΤ από τη μεριά της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε, σύμφωνα με το Bloomberg, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ ότι χωρίς συντονισμένη δράση στην Ευρώπη «θα δούμε ένα σενάριο που θα θυμίσει σε πολλούς από εμάς την κρίση του 2008».

Πρόσθεσε πάντως ότι με τη σωστή αντίδραση, το σοκ θα αποδειχτεί προσωρινό.

Όσο για τις δράσεις της ΕΚΤ, ανακοίνωσε πως εξετάζει όλα τα εργαλεία πριν την αυριανή συνάντηση, ειδικά αυτά που προσφέρουν «εξαιρετικά φθηνή» χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι τα μέτρα θα δουλέψουν αν οι κυβερνήσεις ρίξουν και αυτές το βάρος τους με βήματα που θα εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους που δοκιμάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη και πιθανότατα θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτές οι πρωτοβουλίες, αλλά και οι αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ για τόνωση 25 δισ. ευρώ στις οικονομίες, που πλήττονται από τον κορονοϊό, βοηθούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ανακάμψουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:35 - 11 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.