ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Ο ορισμός της πανδημίας και τι συνεπάγεται

08:52 - 12 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: Ο ορισμός της πανδημίας και τι συνεπάγεται
Η είδηση πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χαρακτηρίζει πλέον ως πανδημία τον Covid-19 κάνει το γύρο του κόσμου από το απόγευμα της Τετάρτης. Τι σημαίνει, όμως, πανδημία, γιατί προχώρησε ο ΠΟΥ σε αυτόν τον χαρακτηρισμό τώρα και ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης;

Για να ξεκινήσουμε με τον όρο "πανδημία" είναι αυτός που προσδιορίζει μια νόσο που εξαπλώνεται σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Covid-19.

Ο ΠΟΥ "συγκρατήθηκε" πολύ, αλλά τελικά την Τετάρτη έκανε τη σχετική ανακοίνωση, με τον γενικό διευθυντή του, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, να αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση: «Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, ο αριθμός των περιστατικών εκτός Κίνας έχουν αυξηθεί 13 φορές και ο αριθμός των χωρών με κρούσματα έχει τριπλασιασθεί», είπε.

Το ότι κήρυξε τον κορωνοϊό πανδημία αναμένεται να έχει τέραστιες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις και θα μπορούσε να κλονίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη εύθραυστες αγορές, οδηγώντας σε ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς  σε ταξίδια και εμπόριο. Ήδη αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση της Wall Street την Τετάρτη και αναμένεται να υπάρξει ανάλογη πτώση στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η απόφαση αυτή αναγκάζει φυσικά και τις κυβερνήσεις στις χώρες που υπάρχουν κρούσματα να δράσουν ακόμη πιο γρήγορα και με αποφασιστικότητα, με την Ελλάδα βέβαια να μην αποτελεί εξαίρεση. Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του για τον κορονοϊό στην Ελλάδα έκανε αναφορά στο ότι ο ΠΟΥ τον χαρακτήρισε ως πανδημία.

Τι σημαίνει η κήρυξη πανδημίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει την έννοια της υποχρεωτικότητας ως προς την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων. Κάθε χώρα μπορεί να εφαρμόσει τη δική της στρατηγική για τον περιορισμό της νόσου.
 
Σύμφωνα ωστόσο με το σχέδιο ετοιμότητας του ΠΟΥ, οι εθνικές κυβερνήσεις των χωρών σε περίπτωση πανδημίας πρέπει «λάβουν μέτρα για την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος υγείας (υποδομών και προσωπικού) σε εθνικό και τοπικό επίπεδο», επίσης αν χρειαστεί να μπορούν να παρέχουν στους πολίτες ατομικά μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) αλλά και να μοιράσουν αντι-ιϊκά και άλλα ιατρικά εφόδια, όπως προβλέπει το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
 
Ώρα ευθύνης
 
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ευθύνη της Πολιτείας, αλλά υπογράμμισε και την ατομική ευθύνη: "Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται, όπου χρειάζεται -και, συχνά, νωρίτερα από όσο χρειάζεται. Πιστέψτε με, όμως: Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες.

Ας ξαναθυμηθούμε μερικές απλές, αλλά πολύτιμες συμβουλές, που πρέπει να καθιερωθούν στη ζωή μας, ακριβώς για να την προστατέψουν. Όλοι, να κάνουμε από σήμερα καθημερινό αυτοματισμό την προσωπική μας υγιεινή: Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Μένουμε σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα ίωσης. Δεν πηγαίνουμε, επίσης, σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Και, δεν ανταποκρινόμαστε στις χειραψίες και πολλές επαφές. Δεν θα φανούμε αγενείς, αλλά υπεύθυνοι.

Πάνω από όλα, όμως, προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς, που απειλούνται πιο πολύ. Δεν τους επισκεπτόμαστε συχνά. Και οι ίδιοι, ας περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Θα είναι για το καλό το δικό τους και των γύρω τους.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν αμφισβήτηση ατομικών δικαιωμάτων. Αλλά κοινωνικό καθήκον και μήνυμα συνειδητού αυτοπεριορισμού που αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες όταν έχουν συμπτώματα. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε", τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Ολα τα παραπάνω είναι σημαντικά για να μη ζήσουμε και στην Ελλάδα τις δραματικές στιγμές που βιώνει η Ιταλία, που μετράει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.