ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Covid-19: Αγορές και αναλυτές περιμένουν το... σήμα της Λαγκάρντ

08:59 - 12 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Covid-19: Αγορές και αναλυτές περιμένουν το... σήμα της Λαγκάρντ
Μέτρα που μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο δανεισμός και η ρευστότητα δεν θα λείψουν από την ευρωπαϊκή οικονομία περιμένουν να ακούσουν την Πέμπτη οι αγορές από την Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ένα 24ωρο πριν, διέρρευσε στα media η δραματική έκκληση της επικεφαλής της ΕΚΤ στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Λαγκάρντ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες πως η Ευρώπη κινδυνεύει να γνωρίσει λόγω του κορονοϊού ένα σοκ παρόμοιο με αυτό της κρίσης του 2008. Για το λόγο αυτό και ζήτησε από την ΕΕ να αναλάβει γρήγορα δράση, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Οι ηγέτες της ΕΕ ανακοίνωσαν ένα πρώτο σχέδιο δράσης και τώρα είναι η σειρά της Λαγκάρντ για τις δικές της ανακοινώσεις. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως εμπιστεύονται την ΕΚΤ πολύ περισσότερο από την ΕΕ και το Eurogroup, που δεν φημίζονται για τις τολμηρές τους αποφάσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg η ΕΚΤ, πάντως, εξετάζει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής που θα γίνει την Πέμπτη και ειδικά αυτά που μπορούν να διασφαλίσουν ιδιαίτερα φθηνή χρηματοδότηση και ρευστότητα στην αγορά.

Βέβαια επισημαίνεται ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής θα δουλέψουν αν παράλληλα οι κυβερνήσεις ρίξουν και αυτές το βάρος τους και εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν απρόσκοπτα τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους που δοκιμάζονται.

Η ΕΚΤ ασφαλώς και πρέπει όχι μόνον να ενθαρρύνει τις τράπεζες να μη διακόψουν τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοκ που θα προκαλέσει ο κορονοϊός, τονίζουν αναλυτές, που "ανησυχούν" για την αποφασιστικότητά της.

Επισημαίνουν, ωστόσο, πως ο ρόλος της ECB είναι κομβικός κάτι που αποδείχθηκε από το 2011 κι έπειτα που ανέλαβε τα ηνία της ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στήριξε την ευρωζώνη όσο κανείς άλλος. Είναι η Λαγκάρντ άξια διάδοχός του; Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει και φυσικά αγορές και αναλυτές περιμένουν να δουν τι στάση θα κρατήσει.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.