ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια, ενέσεις ρευστότητας

15:56 - 12 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια, ενέσεις ρευστότητας
Aμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο μηδέν και το αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, με την ΕΚΤ να επιλέγει το «όπλο» των στοχευμένων δημοπρασιών αναχρηματοδότησης (ΤLTROs) για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αναμένονται πλέον οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, που πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης.

Σε πρώτη φάση, πάντως, η κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει και τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊό, ανακοίνωσε ότι:

- Προωθούνται πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO) για να παρασχεθεί άμεση στήριξη του ευρωσυστήματος με ρευστότητα.

-Στις δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι από τον Ιούνιο τοπυ 2020 ως το Ιούνιο του 2021.  

Αυτές οι δράσεις θα στηρίξουν τον τραπεζικό δανεισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, το ανώτατο ποσό που θα μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες στις δράσεις TLTRO III αυξάνεται στο 50% του ύψους των δανείων που μπορούν να κατατεθούν ως εχέγγυο, όπως έχουν καταγραφεί ως τις 28 Φεβρουαρίου. 

- Πρόσθετες αγορές ενεργητικού ύψους 120 δισ. ευρώ ως τα  τέλη του έτους, σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος APP.

- Η επανεπένδυση των εσόδων από τους τίτλους που ωριμάζουν θα συνεχιστεί για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μετά και την εκκίνηση των αυξήσεων επιτοκίων και για όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και η "φιλόξενη" νομισματική πολιτική.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:33 - 12 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.