ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: «Μάχη» οικονομολόγων και επιδημιολόγων στο Οβάλ Γραφείο του Τραμπ

10:28 - 13 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Bloomberg: «Μάχη» οικονομολόγων και επιδημιολόγων στο Οβάλ Γραφείο του Τραμπ
Πριν από την ανακοίνωση για «κλείσιμο των συνόρων» στην Ευρώπη, ο Ντόναλντ Τραμπ, άκουσε στο Οβάλ Γραφείο τις θέσεις των βοηθών του για το εάν έπρεπε να απαγορεύσει την είσοδο των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ και τι θα σήμαινε η απόφαση αυτή για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του το Bloomberg δόθηκε σκληρή μάχη ανάμεσα στους εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου, που προειδοποιούσαν για ισχυρό σοκ, ακόμη και μία νέα Μεγάλη Ύφεση και τους επιδημιολόγους, που ήταν κάθετοι στο ότι «Ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού είναι να κλείσει η πόρτα για τους Ευρωπαίους». 

Καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν ότι o υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν και ο Λάρι Κάντλοου, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, διεμήνυσαν πως το οικονομικό κόστος θα ήταν τεράστιο.

«Ο Τραμπ τους άφησε για λίγο να συνεχίσουν, αλλά είχε ακούσει αρκετά. Πήρε ορισμένους από τους συμβούλους στο δωμάτιο του υπουργικού συμβουλίου και τους είπε να επιστρέψουν με ένα σχέδιο πίσω από το οποίο θα μπορούσαν να συνταχθούν όλοι» γράφει το ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλούμενο δύο πηγές. «Όταν επέστρεψαν με το σύνολο σχεδόν να έχει αποδεχθεί τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ο Τραμπ συμφώνησε να προβεί σε διάγγελμα», προσθέτει.

Οι βοηθοί του θεωρούν τη στιγμή της απόφασης αυτής ως την πλέον κρίσιμη στην προεδρία του Τραμπ. «Είναι από αυτές τις στιγμές», όπως τονίζουν, «που θα κρίνουν εάν αξίζει την επανεκλογή». «Θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε εδώ και τώρα» σχολίασε ένας εξ αυτών. Άλλος τόνισε πως εάν «μετά την απόφαση οι αγορές καταλήξουν να είναι χαμηλότερα από ό,τι ήταν όταν ανέλαβε την προεδρία, θα διαλυθεί το πάγιο επιχείρημα του Τραμπ ότι είναι ο ένας άνθρωπος που κρατάει την οικονομία στη σωστή κατεύθυνση».

Εάν πράγματι η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς είναι κριτήριο για την ψήφο των πολιτών, τότε ο Τραμπ με το διάγγελμα της Τετάρτης μάλλον έπληξε ο ίδιος τις ευκαιρίες επανεκλογής του. Ο Dow Jones και ο S&P 500 βυθίστηκαν έκαστος σχεδόν 10% στην πιο εφιαλτική νύχτα για τη Wall Street από το κραχ του 1987, σημειώνει το πρακτορείο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.