ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως-Επιβράδυνση στην Κίνα

10:24 - 13 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως-Επιβράδυνση στην Κίνα
Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να επιβραδύνεται στη χώρα, από την οποία ξεκίνησε, την Κίνα, η προσοχή εστιάζεται στον υπόλοιπο πλανήτη με τη Νότια Κορέα και την Ιταλία να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Μονοψήφιο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό - οκτώ περιπτώσεις - κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηπειρωτική Κίνα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμό μειωμένο από τα 15 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα την ίδια ώρα που ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς. 

Το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 80.813 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 ανήλθε σε 3.176, αυξημένος κατά επτά από την προηγουμένη.

Από την άλλη, 1.318 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκε εξιτήριο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. Συνολικά, 64.111 ασθενείς είχαν αποθεραπευτεί ως χθες.

110 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν περισσότερες περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι ανέρρωσαν απ’ ό,τι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα, για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η επιδημία στη χώρα τον Ιανουάριο, γεγονός που μοιάζει να επιβεβαιώνει τις ελπίδες πως η εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, επιβραδύνεται στη μεγαλύτερη εστία της Ασίας πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) εντόπισαν 110 νέα κρούσματα, ανακοίνωσαν σήμερα, από 114 μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 7.979. Από την άλλη, 177 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου είχαν εισαχθεί.

Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν ξεπερνά αυτόν που μολύνθηκαν στη Νότια Κορέα αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, την 20ή Ιανουαρίου.

Ωστόσο αξιωματούχοι στην τέταρτη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία καλούν να συνεχιστεί η επαγρύπνηση, καθώς αποκαλύπτονται νέες εστίες μόλυνσης, όπως ένα call centre σε πολυσύχναστη περιοχή της Σεούλ και μια κυβερνητική υπηρεσία στη Σετζόνγκ.

Ως χθες Πέμπτη, οι θάνατοι στη χώρα εξαιτίας της επιδημίας ανέρχονταν σε 67.

Ιταλία: Στους 1.016 οι νεκροί

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας χτες συνολικά τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 15.113 και οι νεκροί έχουν φτάσει του 1.015 άτομα. Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στην καραντίνα με όλα τα σχολεία, πανεπιστήμια, υπηρεσίες και χώρους αναψυχής και θεάματος να παραμένουν κλειστά.

Στα 17 τα νέα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν 17 νέα κρούσματα του κοροναϊού, 11 από τα οποία είναι Αιγύπτιοι υπήκοοι, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στο βασίλειο ανέρχεται πλέον σε 62, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Δεύτερο κρούσμα στην Τουρκία

Επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στην Τουρκία, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter από τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Ο κ. Κοτζάνα αναφέρει ότι το νέο κρούσμα ανήκει στο στενό περιβάλλον το πρώτου ατόμου το οποίο όπως ανακοινώθηκε χθες ήταν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Τουρκία.

"Το τέστ που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, επιβεβαίωσε μια λυπηρή πρόγνωση. Έχουμε άλλον ένα ασθενή. Προέρχεται από το περιβάλλον του πρώτου ασθενή μας. Έχουμε λάβε τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουμε την πιθανή διασπορά του ιού. Θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα όλοι μαζί" αναφέρει στην ανάρτησή του ο Τούρκος υπουργός.

Απαγορεύονται πλέον οι επισκέψεις πολιτών στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, λόγω του φόβου του κορονοϊού, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας.

Υπολογίζεται ότι πέντε με οκτώ χιλιάδες πολίτες εισέρχονται στον χώρο του τουρκικού κοινοβουλίου ημερησίως, σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Δύο νέοι θάνατοι στη Γερμανία

Ένας 80χρονος από την Βαυαρία και μια 78χρονη από την Βόρεια Ρηνανία έχασαν χθες τη μάχη για τη ζωή εξαιτίας επιπλοκών του νέου κορονοϊού. Και οι δύο έπασχαν από χρόνιες ασθένειες.

Το τελευταίο 24ωρο τα διαπιστωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 στην Γερμανία έχουν ξεπεράσει τα 2.400, ενώ τα θύματα πλέον ανέρχονται σε έξι.

Μπροστά στην ταχεία εξάπλωση του ιού, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, έπειτα από πολύωρη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, προειδοποίησε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά πολύ, ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, ενώ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απολύτως απαραίτητη κοινωνική επαφή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά την λειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα η δικαιοδοσία για ενδεχόμενη απόφαση να κλείσουν να συνεχίζει να επαφίεται στις τοπικές κυβερνήσεις.

Τα πρώτα δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Γκάνα

Τα δύο πρώτα κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Γκάνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για πρόσωπα που επέστρεψαν αντιστοίχως από τη Νορβηγία και την Τουρκία, βρίσκονται "σε σταθερή κατάσταση" , έχουν τεθεί σε "απομόνωση" και όλα είναι "υπό έλεγχο".

Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία εντοπισμού των επαφών τους, κατά την ίδια πηγή.

Η Γκαμπόν και η Γκάνα έγιναν κατά σειρά η ένατη και η δέκατη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής όπου ανακοινώθηκε πως επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του SARS-CoV-2.

Κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 καταμετρώνται πλέον σε πολλά από τα κράτη της δυτικής Αφρικής: ειδικά στη Νιγηρία, στη Σενεγάλη, στο Τόγκο, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Ο Γκανέζος πρόεδρος Νάνα Ακούφο-Αντό παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιο της κυβέρνησής του, κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία. Προβλέπεται κυρίως η απόκτηση υγειονομικού "εξοπλισμού", η "προετοιμασία των υποδομών" και "η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης".

Απαγορεύθηκε σε όλους τους Γκανέζους δημόσιους λειτουργούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.

Πρώτο κρούσμα στην Γκαμπόν

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη από την κυβέρνηση της Γκαμπόν: πρόκειται για υπήκοο της χώρας που επέστρεψε από το Μπορντό (Γαλλία).

"Πρόκειται για συμπατριώτη μας ηλικίας 27 ετών", ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του έπειτα από μια "διαμονή στην Μπορντό", εξήγησε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της.

"Με την επιστροφή του στη Λιμπρβίλ, θερμομετρήθηκε" και "δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα", αναφέρει το δελτίο Τύπου. "Την επομένη", όμως, με "βήχα, πόνο στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή" εισήχθη σε νοσοκομείο, συνεχίζει το κείμενο.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν πως προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, τόνισε η κυβέρνηση. "Η κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται προοδευτικά", ενώ "ο εντοπισμός των επαφών του βρίσκεται σε εξέλιξη", προσθέτει η ανακοίνωση των αρχών της χώρας της δυτικής Αφρικής.

Με αυτή την ανακοίνωση, στην Αφρική πλέον καταμετρώνται 134 κρούσματα και τρεις θάνατοι, κατά έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση ανακοινώσεις των αρχών των κρατών της ηπείρου ως την Πέμπτη στις 19:00 [ώρα Ελλάδας].

Δύο κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο "Costa Magica" στη Μαρτινίκα

Δύο άνθρωποι, ένα μέλος του πληρώματος κι ένας επιβάτης κρουαζιερόπλοιου της εταιρείας Costa, που έχει τεθεί σε καραντίνα στα ανοικτά της Μαρτινίκας, επαληθεύτηκε χθες Πέμπτη ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μετά τις εξετάσεις που έγιναν σε πέντε ασθενείς επιβάτες πάνω στο πλοίο Costa Magica, το οποίο παρέμεινε όλη την ημέρα χθες αγκυροβολημένο έξι χιλιόμετρα από τις ακτές αυτού του νησιού των Γαλλικών Αντιλλών.

Οι αρχές της Μαρτινίκας αποφάσισαν να τεθεί σε καραντίνα το πλοίο, που ανήκει σε θυγατρική μιας μεγάλης εταιρείας των ΗΠΑ ειδικευμένης στις κρουαζιέρες, ενώ επρόκειτο να κάνει σταθμό στη Φορ ντε Φρανς, τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, διότι υπήρχαν υποψίες πως επέβαιναν σε αυτό φορείς του κορονοϊού.

Οι 2.303 επιβάτες παρέμεναν σε καραντίνα και ήλπιζαν να αρχίσουν να αποβιβάζονται σήμερα.

Ο νομάρχης Στανισλάς Καζέλ τόνισε ότι οι επιβάτες θα λάβουν την άδεια να αποβιβαστούν αφού "γίνει ανάλυση της κατάστασής τους κατά περίπτωση" και ότι η επιχείρηση απομάκρυνσής τους θα διαρκέσει "πολλές ημέρες". Διευκρίνισε ότι οι κάτοικοι της Μαρτινίκας θα μπορέσουν να κατέβουν "μέσα σε 24 ως 48 ώρες το μέγιστο".

Στη Φορ ντε Φρανς, στους 580 επιβάτες που επρόκειτο να επιβιβαστούν χθες στο Costa Magica απαγορεύθηκε να κάνουν την κρουαζιέρα που προγραμμάτιζαν και θα "παραμείνουν στα σπίτια τους, πλην όσων έφθασαν από την Ευρώπη και θα χρειαστεί να βρεθούν λύσεις για τη φιλοξενία τους", διευκρίνισε ο νομάρχης Καζέλ.

Ο Στανισλάς Καζέλ τόνισε ακόμη πως "τα πλοία με πάνω από 1.000 επιβαίνοντες", επιβάτες και πλήρωμα, "δεν θα μπορούν πλέον να ελλιμενίζονται στη Μαρτινίκα", βάσει των οδηγιών της γαλλικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της επιδημίας, που μεταξύ άλλων προβλέπουν πως απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.