ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DW: Πέντε χρόνια μετά την προσφυγική κρίση του 2015

12:41 - 15 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
DW: Πέντε χρόνια μετά την προσφυγική κρίση του 2015
Οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο είναι θύματα μιας κυνικής πολιτικής, πιστεύει η Μ.Σ., η οποία ήρθε ως πρόσφυγας από τη Συρία στη Γερμανία στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015. Η νεαρή Σύρια, η οποία δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά της, δηλώνει στην Deutsche Welle ότι οι πρόσφυγες αυτοί χρίζουν προστασίας την οποία μπορεί να τους διασφαλίσει μόνο η Ευρώπη.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, λίγο διαφορετική είναι η άποψη του Χάσαν αλ Μάσρι, ο οποίος πιστεύει ότι θα έπρεπε να εξεταστεί προσεκτικά από που προέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες: «Για όσους προέρχονται από το Ιντλίμπ θα έπρεπε να ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης. Όσοι όμως μένουν και εργάζονται εδώ και χρόνια στη Τουρκία γιατί να χρίζουν βοήθειας;», διερωτάται ο Σύρος, ο οποίος λέει στην DW ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής για το ότι ζει σήμερα στη Γερμανία παρά το γεγονός ότι ανησυχεί για την ενίσχυση του ρατσισμού τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά θεωρεί ότι στη Γερμανία υπάρχουν άνθρωποι με εχθρική στάση έναντι των προσφύγων. Όμως οι περισσότεροι, πιστεύει, δεν έχουν τίποτα εναντίον των νεοαφιχθέντων. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι ο ρατσισμός στη Γερμανία είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένος από ότι σε άλλες χώρες. Για το λόγο αυτό τάσσεται υπέρ της φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα από τη Γερμανία.

Θέμα τύχης ότι ζουν σήμερα στη Γερμανία

Ποια όμως ήταν η τύχη των προσφύγων που ήρθαν το 2015 στη Γερμανία; Ο Καρλ Κοπ από την οργάνωση Pro Asyl εκτιμά ότι «παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα πρώτα χρόνια, οι περισσότεροι μετανάστες προσπαθούν να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία και δηλώνουν ευγνώμονες που είναι πλέον ασφαλείς. Ο γερμανός ειδικός προσθέτει ωστόσο ότι «υπάρχουν και πρόσφυγες στη Γερμανία που ακόμα δεν ξέρουν με βεβαιότητα αν θα μπορέσουν να μείνουν στη χώρα, ενώ παράλληλα μέλη της οικογένειάς τους βρίσκονται ακόμα είτε στο δρόμο της προσφυγιάς, είτε σε εμπόλεμες ζώνες».

Σε ένα όμως οι πρόσφυγες συμφωνούν. Από το 2015 το κλίμα έναντι των προσφύγων έχει μεταβληθεί. Ο Σύρος Ντιλσάντ θυμάται ότι όταν έφθασε το 2014 στην Ελλάδα πλήθος οργανώσεις τον βοήθησαν να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη δυτική Ευρώπη. «Σήμερα όμως διαπιστώνω ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερες δυσκολίες», λέει.

Ο Καρλ Κοπ από την Pro Asyl αναφέρει και κάτι άλλο. Ότι στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρήκαν πριν από πέντε περίπου χρόνια καταφύγιο στη Γερμανία είναι απολύτως συνειδητό ότι «υπήρξαν πολύ τυχεροί μόνο και μόνο επειδή ξεκίνησαν το ταξίδι τους όχι σήμερα, αλλά το 2014.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.