ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020-Η αβεβαιότητα είναι τεράστια

15:20 - 16 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Citi: Ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020-Η αβεβαιότητα είναι τεράστια
Ύφεση της τάξης του 0,8% στην Ευρωζώνη «βλέπει» η Citigroup, σε ανάλυσή της για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Δεν υπάρχει πολιτική που να μπορεί να αποτρέψει τη μερική διακοπή της λειτουργίας της οικονομίας, αναφέρει η Citigroup.

Ακόμη και σε εκείνες τις χώρες όπου η κυβέρνηση είναι λιγότερο διατεθειμένη να λάβει ενεργά μέτρα περιορισμού (π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο), το κοινό και οι εργοδότες, παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, περιορίζοντας τις δραστηριότητες που συνεπάγονται σωματική επαφή και προωθούν την αυτοαπομόνωση.

Επίσης, γεγονός είναι ότι το σοκ είναι καθολικό: επηρεάζει κάθε οικονομία (σίγουρα στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία χώρα απρόσβλητη), αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι το σοκ γενικεύεται σε όλους τους τομείς, με την έννοια ότι σχεδόν κάθε άτομο σε ολόκληρη την κοινωνία επηρεάζεται από το κλείσιμο των σχολείων, των εστιατορίων, των περιορισμών στα ταξίδια ή οποιοδήποτε από τα άλλα μέτρα περιορισμού.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει προφανής τσέπη ανθεκτικότητας που μπορεί να αμβλύνει το σοκ. Κατά την άποψη της Citigroup, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εκτιμηθεί με οποιονδήποτε βαθμό η ακρίβεια και το μέγεθος του αντικτύπου.

Η Citigroup μάλιστα παραδέχεται ότι έχει μειώσει κατά 2% την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2020, στο -0,8%, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ συντηρητική πρόβλεψη. Η αβεβαιότητα είναι τεράστια, αναφέρει.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:31 - 16 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.