ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Κινητοποιεί 1 τρισ. δολάρια στη «μάχη» κατά του κορονοϊού

16:05 - 16 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
ΔΝΤ: Κινητοποιεί 1 τρισ. δολάρια στη «μάχη» κατά του κορονοϊού
Έτοιμο να διαθέσει 1 τρισ. δολάρια για τον δανεισμό επιχειρήσεων, ώστε να βοηθήσει τα 189 μέλη του να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ανάρτησή της στο blog του ΔΝΤ, η επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεορκίεβα επισημαίνει ότι το Ταμείο έχει λάβει αιτήματα από περισσότερες από 20 χώρες για χρηματοδοτικά προγράμματα και θα έχει επαφές μαζί τους τις επόμενες μέρες. 

Η ίδια επεσήμανε ότι καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται, γίνεται όλο και πιο απαραίτητος ο συντονισμός της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με την Γκεορκίεβα, ενδεχομένως να χρειαστεί μια συντονισμένη δημοσιονομική δράση αντίστοιχη με εκείνη του 2008-2009.

Όπως επεσήμανε μόνο το 2009, οι χώρες του G20 διέθεσαν περίπου το 2% του ΑΕΠ τους ως μέτρα ή περίπου 900 δισ. δολ. σε σημερινά χρήματα. «Γι'  χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η ίδια επεσήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τη ζήτηση και να τονώνουν την εμπιστοσύνη χαλαρώνοντας της χρηματοπιστωτικές συνθήκες και διασφαλίζοντας τη ροή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία». Μάλιστα, η ίδια έθεσε ως παράδειγμα τη χθεσινή παρέμβαση της Fed.
 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:16 - 16 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.