ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλείνουν τα ευρωπαϊκά σύνορα - Οι τέσσερις προτεραιότητες της Ε.Ε.

22:28 - 17 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Κλείνουν τα ευρωπαϊκά σύνορα - Οι τέσσερις προτεραιότητες της Ε.Ε.
Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η ΕΕ θα συντονίσει την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό», συμφώνησαν οι ηγέτες.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού όσο το δυνατόν περισσότερο και να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας των κρατών μελών έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν σε αυτό που μας περιμένει τις ερχόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα των συνόρων και των περιορισμό των μετακινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της Ε.Ε. εργάστηκαν μαζί με την Κομισιόν πάνω σε προτάσεις οι οποίες έχουν σαν στόχο να μειώσουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις ατόμων και την ίδια στιγμή να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση αγαθών».

Ο Μίσελ ανέφερε, επίσης, ότι «οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν τέσσερις προτεραιότητες στην αντιμετώπιση της πανδημίας:

- Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού,

- Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις μάσκες και τους αναπνευστήρες,

- Προαγωγή της έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για εμβόλιο,

- Αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας».

«Τα κράτη-μέλη υποστήριξαν πλήρως τους προσωρινούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. 

«Είναι πλέον στο χέρι τους να ξεκινήσουν τους ελέγχους και θα ξεκινήσουν αμέσως: η απόφαση ήταν ομόφωνη», τόνισε και διευκρίνισε ότι «Όσον αφορά τα εσωτερικά σύνορα η εξάπλωση του κορονοϊού έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, πολλοί άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στις χώρες τους, ενώ και η μεταφορών αγαθών αντιμετωπίζει προβλήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, «οι ηγέτες ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν για τις λεγόμενες 'πράσινες λωρίδες' που θα διασφαλίζουν την ταχεία μεταφορά αγαθών, προσωπικού και ιατρικού υλικού, αλλά και για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί σε άλλα κράτη μέλη», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για ένα «ισχυρό οικονομικό πακέτο» για την προστασία των πολιτών και των οικονομιών από την πανδημία. «Οριστικοποιούμε το  προσωρινό πλαίσιο για την κρατική βοήθεια το οποίο θα δίνει πολύ μεγάλη ευελιξία στα κράτη μέλη για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Παράλληλα, είναι θετική η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να καλωσορίσει την ετοιμότητα μας για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής (general escape clause). Θα συνεχίσουμε την εργασία μας και θα κάνουμε την πρόταση μας στο Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες», τόνισε η ίδια.

Κλείνοντας είπε ότι «η Κομισιόν θα κάνει ό,τι χρειάζεται» για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και νέα μέτρα καθώς η κατάσταση θα εξελίσσεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:03 - 17 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.