ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσφυγικό: Η Μέρκελ επιδιώκει συνεννόηση με την Τουρκία-Σιωπή της ΕΕ

00:59 - 18 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Προσφυγικό: Η Μέρκελ επιδιώκει συνεννόηση με την Τουρκία-Σιωπή της ΕΕ
«Συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν υπήρξαν, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το προσφυγικό. Πρέπει, πιστεύω, να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία εάν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τηλεδιάσκεψη.

Η Άνγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε σχετικά, καθώς νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί άλλη τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για το προσφυγικό, όσο και για την κατάσταση στη Συρία.

Η καγκελάριος έκανε λόγο για «πολύ χρήσιμη συνομιλία», η οποία, από τη μία πλευρά αφορούσε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ιντλίμπ, όπου η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτά πρέπει τώρα γρήγορα να φτάσουν στους ανθρώπους» τόνισε η 'Αγγελα Μέρκελ και ανέφερε ότι οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. «Ο Τούρκος Πρόεδρος μας ενημέρωσε και για τις κοινές περιπολίες στο μήκος της οδικής αρτηρίας κοντά στο Ιντλίμπ, αλλά βεβαίως εμείς στηρίξαμε την συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία σε πιο ευρύ φάσμα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η καγκελάριος επισήμανε ότι σήμερα έγιναν συνομιλίες μεταξύ του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπό αυτή την έννοια, δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές, διευκρίνισε η 'Αγγελα Μέρκελ, «αλλά ταχθήκαμε ξεκάθαρα υπέρ της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και δείξαμε την πρόθεση να δώσουμε ενδεχομένως περισσότερη οικονομική βοήθεια, αλλά και να μην αφήσουμε άλλα σημεία, όπως το θέμα της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία».

Κατά την τηλεδιάσκεψη (η οποία πραγματοποιήθηκε προκειμένου οι τρεις ηγέτες να μην μεταβούν, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, στην Κωνσταντινούπολη) τέθηκε και το ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει μέλος της συμμαχίας. «Εμείς αυτό το καλωσορίσαμε, καθώς είναι πιο απαραίτητο να συζητάμε τις πολιτικές διαφορές - και σήμερα ήταν μια καλή ευκαιρία», κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

Καμία απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας απασχόλησαν στη συνέχεια και την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Όπως δήλωσε η καγκελάριος στη συνέντευξη τύπου ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την «τεταμένη κατάσταση» που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε αποφάσεις. «Χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία αν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε η καγκελάριος. Αυτό που «τρέχει» είπε είναι η υλοποίηση της απόφασης σειράς κρατών της ΕΕ να υποδεχτούν προσφυγόπουλα από την Ελλάδα, τα οποία είναι «βαριά άρρωστα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.