ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ILO για κορονοϊό: Μπορεί να αφανιστούν 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

14:24 - 19 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την επίδραση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην ανεργία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς δύναται να πλήξει περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης (ΙLO), η πανδημία ενδέχεται να πυροδοτήσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να χαθούν μέχρι και 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο εάν οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν ταχύτατα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις συνέπειες της νόσου.

«Εάν δούμε μία διεθνώς συντονισμένη απάντηση με μέτρα, όπως συνέβη και στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008/9, τότε ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανεργία θα είναι σημαντικά μικρότερος”, επισημαίνει η ILO.

Παράλληλα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κάνει έκκληση για έκτακτα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα, για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, την αναθέρμανση της οικονομίας και την στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, ζητά «επείγοντα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα σε τρεις πυλώνες: προστασία των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης και υποστήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων».

Με βάση τα διαφορετικά σενάρια για τον αντίκτυπο του COVID-19 στο παγκόσμιο ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας δείχνουν αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας μεταξύ 5,3 εκ. (το αισιόδοξο σενάριο) και 24,7 εκ. ( το δυσοίωνο σενάριο). Η παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-9 αύξησε την παγκόσμια ανεργία κατά 22 εκατομμύρια.

«Η υποαπασχόληση αναμένεται επίσης να αυξηθεί σε μεγάλη κλίμακα, καθώς οι οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του ιού μεταφράζονται σε μειώσεις των ωρών εργασίας και των μισθών» , προειδοποιεί η οργάνωση.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.