ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία είναι ήδη σε ύφεση

10:05 - 20 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία είναι ήδη σε ύφεση
Η παγκόσμια οικονομία είναι ήδη σε ύφεση εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Περισσότεροι από τα τρία-τέταρτα των οικονομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας -συγκεκριμένα 31 από τους 41- απάντησαν ότι η περίοδος ανάπτυξης έχει φθάσει στο τέλος της, όταν ρωτήθηκαν εάν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

«Την προηγούμενη εβδομάδα συμπεράναμε ότι το σοκ λόγω Covid-19 θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση, καθώς σχεδόν το σύνολο των οικονομιών ανά τον κόσμο θα συρρικνωθούν στο τρίμηνο μεταξύ Φεβρουαρίου-Απριλίου», σημειώνει ο Μπρους Κάσμαν, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών στην JP Morgan. «Δεν χωρεί πλέον αμφιβολία ότι η μακροβιότερη περίοδος παγκόσμιας ανάπτυξης στην ιστορία τερματίσθηκε αυτό το τρίμηνο. Το μείζον ζήτημα τώρα είναι να αξιολογηθεί το βάθος και διάρκεια της ύφεσης του 2020», προσθέτει. 

Οι οικονομολόγοι υποβαθμίζουν επανειλημμένως τις οικονομικές τους προβλέψεις και παράλληλα διακρίνουν αυξημένες πιθανότητες για ύφεση στις μεγάλες οικονομίες. 

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,6% φέτος, περίπου το ήμισυ σε σύγκριση με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,1% στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι προβλέψεις για το 2020 κυμαίνονταν από ύφεση 2% έως ανάπτυξη 2,7%.

«Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία,, τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία αυξάνονται. Υποβαθμίσαμε την πρόβλεψή μας για το παγκόσμιο ΑΕΠ στο 1,25% φέτος, πιο κάτω από τα επίπεδα της βαθιάς ύφεσης του 2008, αλλά χειρότερα σε σύγκριση με τις ήπιες υφέσεις το 1991 και το 2001», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. «Oι οικονομολόγοι μας αναμένουν ύφεση σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδά και πιθανότατα και στις ΗΠΑ», αναφέρει η Goldman.

Οι ΗΠΑ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εισέλθουν σε ύφεση, έχοντας υποστεί σοκ από τον κορωνοϊό, ενώ ισχυρό αναμένεται και το πλήγμα για την κινεζική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις 0,1% στο οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο, έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 0,5% του Φεβρουαρίου.

Το ρίσκο για ύφεση στην Ευρωζώνη έχει πλέον διπλασιασθεί, ενώ σε δεινή θέση και η βρετανική οικονομία, όπου αναμένεται σχεδόν μηδενική ανάπτυξη 0,1% αυτό το τρίμηνο και συρρίκνωση του ΑΕΠ το επόμενο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.