ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Το Ιράν ζητά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων

11:15 - 23 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: Το Ιράν ζητά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων
Κάλεσμα στις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις τους απέναντι στο Ιράν για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να αποδεχθεί την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον.

«Οι Αμερικανοί ηγέτες λένε ψέματα (...) αν θέλουν να βοηθήσουν το Ιράν, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να άρουν τις κυρώσεις (...) Τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού», σημείωσε ο Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Το Ιράν είναι η χειρότερα πληγείσα χώρα στη Μέση Ανατολή από την επιδημία του νέου κορονοϊού, με περίπου 1.700 θανάτους, περισσότερα από 21.000 κρούσματα και έναν νεκρό κάθε 10 λεπτά από τον ιό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η Ουάσινγκτον προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν. Αλλά ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απέρριψε χθες Κυριακή την προσφορά αυτή.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν οξυνθεί από το 2018, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και έξι μεγάλων δυνάμεων και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία του.

Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν τις αμερικανικές κυρώσεις ότι εμποδίζουν τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν την Covid-19 και ο Ροχανί έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς να απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνησή τους να άρει τις κυρώσεις όσο το Ιράν αγωνίζεται κατά της επιδημίας.

«Οι ΗΠΑ ΔΕΝ ακούνε, εγείροντας εμπόδια στον αγώνα κατά του #COVID19. Το ΜΟΝΟ φάρμακο: ΑΨΗΦΗΣΤΕ την μαζική τιμωρία από τις ΗΠΑ. ΗΘΙΚΗ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ επιτακτική ανάγκη», έγραψε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

{https://twitter.com/JZarif/status/1241953525896286209}

Ωστόσο οι ΗΠΑ διαμήνυσαν ρητά στο Ιράν: η εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν θα το σώσει από τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες καταποντίζουν τα εισοδήματά του από το πετρέλαιο και απομονώνουν την οικονομία του.

«Αποκλείσατε τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, σταματήσατε τις τραπεζικές συναλλαγές του Ιράν (...) Η προσφορά σας για βοήθεια είναι το μεγαλύτερο ψέμα στην ιστορία», κατέληξε ο πρόεδρος Ροχανί.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:18 - 23 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.