ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DBRS: Έγκαιρες παρεμβάσεις κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών-Θα ανακάμψουν οι οικονομίες

19:59 - 25 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
DBRS: Έγκαιρες παρεμβάσεις κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών-Θα ανακάμψουν οι οικονομίες
Ισχυρές, ουσιαστικές και ικανές να αντιστρέψουν σχετικά σύντομα την πολλή άσχημη κατάσταση που δημιουργεί στις οικονομίες παγκοσμίως η πανδημία του κορονοϊού, είναι σύμφωνα με τον οίκο DBRS οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών των περισσότερων χωρών.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες εφάρμοσαν εγκαίρως στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επηρεάζονται από το lockdown και αναμένει δυναμική ανάκαμψη αργότερα εντός του 2020.

Η DBRS αναγνωρίζει πως το πλήγμα στις οικονομίες θα είναι μεγάλο, αλλά εκτιμά πως σε πολλές περιπτώσεις, θα δούμε τις οικονομίες να ανακάμπτουν από το καλοκαίρι κι έπειτα.

«Παρότι μάλλον θα χρειασθεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρις ότου ανακτηθεί το χαμένο έδαφος σε ορισμένους κλάδους, το πιο πιθανό είναι ότι η απότομη μείωση της ζήτησης να είναι περιορισμένης διάρκειας λίγων τριμήνων», εκτιμά ο οίκος σε έκθεσή του.

Οι αξιολογήσεις

Σύμφωνα με τους αναλυτές της DBRS, η πανδημία του κορονοϊού ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για να υπάρξουν πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, αλλά παράλληλα πιστεύει πως δεν θα πάμε και σε δυσάρεστες εκπλήξεις με υποβαθμίσεις οικονομιών.

Παρότι ο αντίκτυπος του κορονοϊού είναι διαφορετικός ανά γεωγραφική περιοχή, κλάδους και νοικοκυριά, «σε γενικές γραμμές θεωρούμε ότι τα μέτρα από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλουν στο να μετριασθεί το χτύπημα», υπογραμμίζει ο οίκος στην έκθεσή του.

Οι κρατικές δανειακές εγγυήσεις και η διάσωση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας μπορεί να συνεπάγονται πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, αποτελούν όμως χρήσιμα εργαλεία ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας σε προβλήματα φερεγγυότητας με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες, σημειώνει.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 20:06 - 25 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.