ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός-FDA: Στα σκαριά νέα θεραπεία με αίμα των θεραπευμένων

21:42 - 25 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός-FDA: Στα σκαριά νέα θεραπεία με αίμα των θεραπευμένων
«Πράσινο φως» στους γιατρούς στις ΗΠΑ έδωσε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων (FDA), προκειμένου να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το πλάσμα των ασθενών με κορονοϊό, οι οποίο θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

Η έγκριση που έδωσε ο FDA στοχεύει στο να θεραπεύσει άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Για αυτό το λόγο μάλιστα άλλαξε και το πρωτόκολλο του συστήματος Υγείας για πειραματικές θεραπείες.

Η απόφαση του FDA έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση του δημάρχου της Νέας Υόρκης ότι υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό με πλάσμα, -το οποίο είναι πλούσιο σε αντισώματα- από το αίμα εκείνων που έχουν αναρρώσει.

Η θεραπεία αυτή χρονολογείται αιώνες πίσω και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1918, σε μια εποχή πριν από τα σύγχρονα εμβόλια και τα αντιιικά φάρμακα.

Μερικοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού μέχρι να αναπτυχθούν πιο εξελιγμένες θεραπείες, οι οποίες θα απαιτούσαν αρκετούς μήνες.

Η διαδικασία

Οι επιστήμονες παίρνουν αρχικά αίμα από ένα ασθενή που έχει αναρρώσει από μία λοίμωξη. Στη συνέχεια, ξεχωρίζουν το πλάσμα, δηλαδή το κομμάτι του αίματος που περιέχει όλα τα αντισώματα και στη συνέχεια τα αντισώματα αυτά χορηγούνται στον ασθενή που νοσεί ή διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από τον COVID-19. Έτσι ενισχύουν την ικανότητά του ανοσοποιητικού του συστήματος να αντιμετωπίσει ή και να προλάβει την εμφάνιση της νόσου.

«Η προσέγγιση αυτής της θεραπείας έχει σίγουρα αξία, και αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι ότι δεν είναι μια νέα ιδέα» δήλωσε ο Jeffrey Henderson, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και μοριακής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματική, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουμε εμπειρία πάνω σε περιστατικά που έλαβαν αυτή τη θεραπεία» δήλωσε. «Νομίζω ότι έχει αρκετές πιθανότητες να λειτουργήσει αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Η άνοδος της θερμοκρασίας δε θα «αναχαιτίσει» τον κορονοϊό

 

Υδροχλωροκίνη: Έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά απαιτούνται πρόσθετες μελέτες

Τελευταία τροποποίηση στις 22:25 - 25 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.